Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Szegeden már osztódáson gondolkodnak, hogy több ápoló és orvos legyen az intenzív osztályokon
Szegeden 2021. március 13. 10:16 Forrás: Szeged Televízió

Szegeden már osztódáson gondolkodnak, hogy több ápoló és orvos legyen az intenzív osztályokon

„Majd kettévágjuk magunkat, hogy többen legyünk” – mondta a Szeged Televíziónak és lapunknak név nélkül nyilatkozó egészségügyi dolgozó. Nyilatkozna névvel is, de attól tart, előbb-utóbb kirúgnák a klinikáról.

Hirdetés

Csak „fű alatt” lehet információhoz jutni, mi zajlik az ország kórházaiban. Pedig a közvéleménynek joga lenne tudni, hogy egy-egy intézmény, ami több tízezer ember egészségügyi ellátásáért felel, hogyan áll jelenleg. Ezek komoly közadatok, amiket rendszeresen nyilvánosságra kellene hozni, nem pedig titkolni.

„Egyelőre stabil a covidos betegek ellátása, tehát még megoldható, de hamarosan elérjük a teljes kapacitásunk határát, főként ápolói szinten” – mondta az általunk megkérdezett egészségügyi dolgozó.

Ő azt emelte ki, hogy elsősorban ápolóhiány lesz, pedig már így is mindenkit a koronavírusos betegek ellátására vezényeltek át, akit csak lehetett.

„Ez fog problémát okozni, hogy már egyikre sem lesz elég szakszerű személyzet. Sem a sürgősségi ellátásra, sem a covidosokra. De egyelőre még mindenhol megoldható az ellátás”

– tette hozzá.

Fanyar humorral azt is megjegyezte, ha nem lesz elég ember, akkor majd osztódni kezdenek vagy kettévágják őket. 

„Leakasztani bárhonnan egy szakképzett ápolót nem lehet, úgyhogy most azt találták ki, hogy a hallgatókat irányítják át az osztályokra.”

Úgy tudjuk ez a folyamat már elindult, országszerte felmérik, hogy az orvostanhallgatókat és az egészségügyi karokon hallgatókat miként és hol lehetne bevetni. Erről Orbán Viktor is beszélt március 5-i Kossuth rádiós „interjújában”.

„A hallgatók sokszor kerültek már hasonló helyzetbe a gyakorlatokon, de nem élesben, hanem mindig felügyelet alatt. Most pedig majdhogynem önálló munkavégzésre kell átszokniuk néhány hét alatt. A személyzetet is nagyon leterheli majd, mert extra figyelmet igényelnek majd” – magyarázta a forrásunk, de szerinte

nagyon sok buktatója van a betegellátásnak, kiváltképp a súlyosabb eseteknek, amit még szoros felügyelet mellett sem könnyű elsajátítani.

Nézze meg a Szeged Televízió híradós anyagát további információkért!

(Nyitóképünk illusztráció; fotó: MTI/Balogh Zoltán)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügy intenzív osztály intenzív terápia járvány járványkezelés koronavírus lélegeztetőgép Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés