Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 12. 20:16 Forrás: azenpenzem.hu

A magyarok adósodtak el leginkább az unióban

A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint az uniós tagországok közül a magyar lakossági hitelállomány növekedett a legjobban. A jegybank elégedett ezzel, azonban érdemes a számok mögé tekinteni.

Hirdetés

Az MNB közleménye szerint mind a vállalati, mind a lakossági hitelállomány jelentősen bővült a tavalyi év negyedik negyedévében. Ez elsősorban a jegybanki és az állami hitelprogramoknak volt köszönhető, nem a gazdaság teljesítményének. A vállalati hitelállomány éves szinten 9,4 százalékkal emelkedett, míg a kkv szegmensben előzetes adatok szerint 13 százalékos volt a növekedési ütem. A teljes vállalati hitelkibocsátás több mint fele, míg a kkv-hitelkibocsátás közel 90 százaléka az NHP Hajrá! program keretein belül valósult meg a koronavírus-járvány hazai kitörése óta.

Ennél is jelentősebben, éves szinten 14,5 százalékkal bővült lakossági hitelállomány, ami azt jelenti, hogy a magyarok adósodtak el leginkább az Európai Unió tagországaiban élők közül. Az MNB becslése szerint a fizetési moratórium hatását kiszűrve a növekedési ütem körülbelül 8 százalékra mérséklődik. Az adat értékeléséhez azt is érdemes figyelembe venni, hogy az éves hitelkihelyezések 30 százalékát a babaváró tette ki. A babaváró jegybanki adatok szerint már a háztartási hitelállomány 13 százalékát teszi ki.

Az idei első félévre a bankok a hitelkereslet élénkülését várják. Reményeik szerint a lakáshitelek és a személyi kölcsönök is keresettebbek lehetnek. Ezt támogathatja, hogy a hitelintézetek a feltételek lazítását tervezik – különös tekintettel a lakásfelújítási támogatásra.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: hitel Magyar Nemzeti Bank
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés