Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 12. 19:30 Forrás: telex.hu

Az ellenzéki közös lista vezet a Fidesszel szemben

Egy most nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint jobban áll a választók körében az ellenzéki közös lista. A legelutasítottabb párt a Fidesz és a megkérdezettek közel fele elégedetlen a kormány tevékenységével.

Hirdetés

Egy rendkívül nagy mintából, 5000 főből dolgozó közvélemény-kutatást rendelt meg a milliárdos Bige László, aki már többször is összeakaszkodott a hatalommal, jelenleg is házi őrizetben van. A vállalkozó nem akar politikai pályára lépni, elmondása szerint csak kíváncsi volt, mi várható 2022-ben. Ennek megismerésére nem sajnált több mint 10 millió forintot elkölteni.

A kutatásból sok minden kiderült, a leglényegesebbek a következők:

 • A Fidesz, illetve az együttműködő hat párt összeadott támogatottsága közötti különbség 2 százalékpont a Fidesz javára a teljes népességen belül (35% és 33%), és a Fidesz egy ponttal vezet a pártválasztók körében (49% és 48%).
 • Azonban a közös ellenzéki listát vizsgálva már más az eredmény, a teljes népességben belül 40-37-re az ellenzéki közös lista vezet a Fidesz–KDNP-listával szemben, és 3 pontos az előny a pártválasztók között (51-48).
 • De hiába szavaznának többen az ellenzék listájára, egy kicsivel többen (2 százalékponttal) gondolják úgy, hogy a Fidesz fog nyerni jövőre.
 • A megkérdezettek 33 százalék úgy gondolja 31 ellenében, hogy az ellenzék jobban fog kormányozni, mint a Fidesz (21 szerint ugyanúgy).
 • A pártok elutasítottságát viszont magasan vezeti a Fidesz: 32% nem szavazna rá. A második legelutasítottabb párt a DK messze lemaradva a második ezen a listán a maga 13 százalékával.
 • A kormánnyal sokkal többen elégedetlenek (44%), mint elégedettek (32%). Elsősorban az oktatás, az EU-val való viszony, illetve a gazdasági helyzet kezelése miatt elutasítóak az emberek.
 • A kutatásban a politikusok népszerűségére is rákérdeztek. A három legkedveltebb: Áder János, Karácsony Gergely, illetve holtversenyben Orbán Viktor, Jakab Péter és Márki-Zay Péter. A három legkevésbé kedvelt politikus: Gyöngyösi Márton, Dúró Dóra és Gyurcsány Ferenc.
 • A megkérdezettek Karácsony Gergelyt tartják a legesélyesebbnek a miniszterelnöki posztra, Dobrev Klára a második, Jakab Péter a harmadik, őket pedig Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András követi.

Nem csak politikai kérdések szerepeltek azonban a közvéleménykutatásban, hanem megpróbálták felrajzolni Magyarország „problématérképét”, hogy kiderüljön mi is foglalkoztatja igazán az embereket.

 • A válaszok azt mutatják, hogy a magyarok többsége negatívan tekint az országban zajló folyamatokra, és elsősorban a politikai preferenciák határozzák meg az emberek helyzetértékelését.
 • A fővárosban a legkritikusabbak az emberek, az ott élők csak 37 százaléka szerint mennek jó irányban a dolgok hazánkban. A falvakban ez az arány majdnem 50 százalékos. A legtöbb optimista Nyugat-Dunántúlon van, a legtöbb elégedetlen pedig Dél-Dunántúlon és Dél-Alföldön.
 • A megkérdezettek többsége szerint romlott a magyar gazdasági helyzet, minden demográfiai csoportban többségben vannak a negatívan vélekedők.
 • Csupán a magyarok tizede (12%) érzi magát a Fidesz-kormányzás nyertesének, az alacsonyan képzettek érzik leginkább, hogy veszítettek az elmúlt évek kormányzásai miatt. Figyelemre méltó, hogy Fidesz-szavazóknak is csak a negyede (27%) érzi úgy, hogy a Fidesz-kormányzás nyertesei közé tartozna, és még a fideszesek 16 százaléka is a vesztesek közé sorolja magát.
 • A válaszadók szerint Magyarországon a legnagyobb probléma a magas megélhetési költségek, az alacsony fizetések és az egészségügy helyzete jelenti. Többen említették problémaként az alacsony nyugdíjakat, a társadalmi egyenlőtlenségeket és a lakhatás költségeit. A migráció kérdése nem került be az első tízbe.
 • Érdekesség, hogy a korrupció csak az ellenzéki és a nagyvárosi szavazók számára jelent fontos problémát.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ellenzék kormány közvélemény-kutatás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés