Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 12. 16:02

Euronews: ha nem kapnak engedélyt, nem fogadják el az orosz és a kínai vakcinát az uniós igazoláshoz

Egy csütörtöki uniós, zárt ajtók mögötti megbeszélésre hivatkozva írja az európai hírcsatorna, hogy mégsem kaphatnak közös védettségi igazolványt azok, akiket kínai vagy orosz vakcinával oltottak be. Kivéve, ha a gyártók időközben megkapják az európai engedélyt.

Hirdetés

Pontosabban, arról van szó, hogy olyan oltásokra nem adják ki a közös védettségi igazolványt, amiket az Európai Gyógyszerügynökség nem engedélyezett. 

Kedden a Bloomberg – ugyancsak uniós forrásra hivatkozva – azt közölte, kaphat védettségi igazolványt az is, aki keleti vakcinát kapott, ezt cáfolta meg pénteken az Euronews.

A hírcsatorna birtokába jutott irat szerint az Európai Bizottság alelnöke, Margaritisz Szkínász azt mondta:

„Az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett oltóanyagokat nem vesszük be, mert azokra nem vonatkoznak az uniós felelősségvállalási szabályok és a minőségbiztosítási eljárás sem”.

Az Európai Gyógyszerügynökség eddig a Pfizer-BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca és a Johnson&Johnson vakcináit engedélyezte, az orosz oltóanyagot pedig már vizsgálja, így akár azt is elfogadhatják.

A Sinopharm vakcinája, amiből Magyarország 5 millió adagot kötött le, viszont még a kanyarban sincs, ugyanis a kínai gyártó még csak kérelmet sem adott be az Európai Gyógyszerügynökséghez. Márpedig, ha az unió úgy dönt, hogy csak az uniós gyógyszerhatóság által engedélyezett  vakcinákra adja meg a védettségi igazolást, akkor egyelőre nem tisztázott hátrányban lesznek azok, akik kínai oltást kaptak.

A védettségi igazolásról az Euronews azt is írja, hogy vélhetően csak a járvány végéig marad érvényben, járványmentes időszakban enélkül sem korlátoznak majd senkit.

(Nyitóképünk illusztráció)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európai Gyógyszerügynökség Európai Unió Sinopharm Szputnyik V vakcina vakcinaigazolás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés