Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • „Olyanokat veszítünk el, akiknek 20-30-40 évük lenne hátra” – drámaian telítődnek az intenzív osztályok országszerte
Túl a városon 2021. március 12. 13:52

„Olyanokat veszítünk el, akiknek 20-30-40 évük lenne hátra” – drámaian telítődnek az intenzív osztályok országszerte

Hivatalos tájékoztatás nincs arról, hogy pontosan hány koronavírusos beteget kezelnek az intenzív osztályokon. Ahogyan arról sem, melyik kórházban hány súlyos beteg részesül intenzív terápiában.

Hirdetés

Drámaian romlik a járványhelyzet hazákban, amit egyszerre támaszt alá, hogy csütörtökön összesen 8348 koronavírus-fertőzöttet ápoltak a magyarországi kórházakban. Szintén erre erősítenek rá a további számok. Pénteken 949 lélegeztetőgépre kapcsolt beteget jelentettek, az utóbbi időszakban a koronavírussal összefüggő halálesetek száma rendre meghaladta a napi 150-et, és annak ellenére emelkedik a fertőzöttek száma, hogy továbbra sincs tömeges szűrés.

Lehetetlen hivatalos információkat szerezni a kórházaktól, miután az intézményeket letiltották arról, hogy bármilyen adatot szolgáltassanak a sajtónak. A jó ideje érvényben lévő tájékoztatási rend szerint a kérdéseket közvetlenül az operatív törzsnek kell feltenni, ahonnan rendszerint nem érkezik válasz.

A sajtó képtelen betölteni tájékoztató szerepét, és valószínűleg épp ez a kormány célja. Ilyen körülmények között, nem hivatalos információk alapján készített a 444.hu összeállítást, amiből kiderül: annyira telítettek a hazai kórházak intenzív osztályai, hogy rangsorolni kell az orvosoknak, kik kerülhetnek oda.

„»Olyanokat veszítünk el, akiknek 20-30-40 évük lenne hátra. Az ember próbálja védeni magát, de nem tudok nem belegondolni abba, hogy van egy 15 éves gyereke, akinek az érettségijét se fogja megélni, nemhogy az unokáját lássa« – mondta egy kisebb, vidéki kórházban dolgozó orvos, amikor a koronavírus-járvány újabb felfutásáról beszélgettünk vele.”

A többi között ez is olvasható a hírportál cikkében.

Lényegében semmilyen részletet nem lehet tudni, hogy kórházakra lebontva, mi a helyzet. A 444.hu szerint majdnem megtelt a hatvani és a kiskunhalasi kórház, a tatait bezárták, és orvosait Tatabányára vezényelték. Ám arról szinte semmit nem tudni, mi történik ez idő tájt Szegeden, a klinikán, a II-es kórházban, a makói, a szentesi és a hódmezővásárhelyi kórházakban.

Értelemszerűen arról sincs hír, hogy a Csongrád-Csanád megyei kórházak intenzív osztályai mennyire telítettek, ahogyan arról sem tudunk a hivatalos tájékoztatás hiányában, hogy a megyében hány betegeket kellett lélegeztetőgépre kapcsolni.

Nem hivatalos forrásainktól annyit sikerült megtudni, hogy a súlyos fertőzöttek életkora sokkal alacsonyabb most, mint volt a koronavírus-járvány első és második hullámában. „Szerintem nem éri el az átlagéletkor az ötvenet sem” – mondta egy neve elhallgatását kérő orvos, aki arról is beszámolt, hogy kifejezetten sokan vannak a harmincas és a negyvenes korosztályokból a kórházakban és az intenzív osztályokon is.

Mindez aligha meglepő, mert egyfelől országosan is erről érkeznek a hírek, másfelől az ötvenes átlagéletkor éppen azt jelenti, hogy ennél lényegesen fiatalabbak is rendkívül súlyos koronavírusos tünetekkel kerültek kórházba.

Meddig bírják még az egészségügyi dolgozók?

Vészjósló a 444.hu erről szóló cikke azért is, mert mint leírták: súlyos alapbetegségekkel küzdő 70–80 éves embereket most nem tudnak intenzív osztályra küldeni, mert ott egyszerűen nincs hely.

„A Magyar Orvosi Kamara még tavaly tavasszal tett közzé eljárásrendet arra az esetre, ha a járvány miatt túltelítődnének a kórházak. Ennek alapja, hogy ha olyan súlyos a helyzet, hogy választani kell élet és élet közt, azt kell előnyben részesíteni, akinek magasabbak a túlélési esélyei” – olvasható a cikkben.

Tavaly erről, a MOK által megalkotott eljárásrendről hírportálunk is beszámolt, ám mint a napokban kiderült, ezt senki nem használja, ajánlásait nem veszik figyelembe. Az idézett cikk azt állítja, hogy a rangsorolás alapján a fiatalabbakat küldik elsőként az intenzívre, nagyon gyakran a 25 és 45 év közöttieket.

Az orvosok megfigyelése szerint az első hullámban a 80-90, a másodikban 50-60, a mostani harmadik hullámban a legtöbb beteg a 25-45 közöttiek közül kerül ki. A szakemberek egyelőre nem tudják, mi magyarázza, hogy egyre fiatalabb korosztályok kerülnek egyre veszélyeztetett helyzetbe.

Találgatásból nincs hiány. Így más okok mellett felmerült az, hogy betegség angol mutációjára a fiatalabbak fogékonyabbak, ahogyan az is, hogy az idősebbek túlesve a betegségen megfertőzik a fiatalabbakat. Ha másként nem a családi találkozások és kontaktusok során.

Nagy gond, hogy az intenzív osztályokon 6-8 beteg jut egy ápolóra, miközben a szakmai protokoll és az megfelelő szinten elvégezhető munka alapján egy ápolóra egy-két beteget juthatna.

Újfent bebizonyosodik, hogy a járvány nem azzal lehet legyőzni, ha mérhetetlenül sok lélegeztetőgépet vásárolnak, mint tette azt a kormány tavaly tavasszal és nyáron. A szűk keresztmetszet a megfelelő számú és minőségű ápolószemélyzet jelenti.

Idehaza egyszerre van lényegesen kevesebb intenzíves szakorvosból és szakápolóból. Ahogyan az elmúlt napokban többször is megírtuk: évtizedek óta komoly orvos és szakápoló-hiány tapasztalható a magyar egészségügyben. Ilyen előzmények után az új szolgálati szerződést éppen egy hete 5500 orvos és szakápoló nem írta alá, akiknek így megszűnt a munkaviszonya.

Éppen akkor, amikor a járvány miatt a legnagyobb szüksége lett volna minden egészségügyi szakemberre.

B. P.

(Nyitóképünk illusztráció, fotók: MTI/Balogh Zoltán)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügy egészségügyi szakdolgozó egészségügyi szolgálati jogviszony intenzív osztály intenzív terápiás szakorvos járvány járványkezelés kórház koronavírus lélegeztetőgép Orbán-kormány orvoshiány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés