Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 12. 14:25

Mostantól a fél ország Mészáros Lőrinctől veszi a gázt

A hazai energetikai szektor egyre nagyobb szelete kerül a gázszerelőből lett nagyvállalkozó érdekeltségébe, és most ütötte nyélbe az eddigi talán legnagyobb üzletét ezen a területen. Stílusosan: gázzal.

Hirdetés

Tavaly év végén érkezett a hír, hogy az Észak-Alföld áramszolgáltatása egy az egyben a felcsúti milliárdos érdekeltségébe került. A Mészáros Lőrinchez köthető Opus már akkor arra figyelmeztetett, ez még csak a kezdet, és folytatni fogják a terjeszkedést az energetikai piacon – a héten be is váltották ezt az ígéretüket.

Az Opus ugyanis két nappal ezelőtt megvásárolta a legnagyobb hazai gázszolgáltatót, a Tigázt, ami 33 ezer 760 kilométer hosszú vezetékrendszerén keresztül az ország közel felét látja el földgázzal. A cég már korábban 50 százalékos részesedést szerzett a szolgáltatóban, az újabb tranzakcióval most gyakorlatilag az egész vállalatot felvásárolta.

„A TIGÁZ az OPUS eszközportfóliójának értékes eleme lesz, amely kiszámítható, stabil bevételt biztosítva, jelentős mértékben járul hozzá cégcsoportunk eredménytermelő képességéhez. A tiszántúli gázhálózat megvásárlása szilárd alapot jelent az OPUS GLOBAL Nyrt. energetikai divíziójának további bővítésére és régiós jelenlétünk erősítésére. Stratégiai célunk ugyanis, hogy társaságunk hosszútávon a hazai energetikai piac meghatározó szereplőjévé váljon. Közölték, az OPUS GLOBAL Nyrt. Magyarország keleti régiójára növekedési potenciálként tekint, a cégcsoport egyéb, helyi érdekeltségei pedig további szinergiákat is biztosítanak az új leányvállalat számára. A TIGÁZ a hazai gázvezeték-üzemeltetők közül az egyik legeredményesebb, 2019-ben a társaság árbevétele 32 milliárd forint, üzemi eredménye 6,7 milliárd forint, adózott eredménye pedig 2,3 milliárd forint volt.”– derül ki az MTI-hez eljuttatott közleményből.

Mészáros Lőrinc egyébként régóta építi pozícióját az energetikai piacon. Emlékezetes, hogy bevásárolta magát a nyereséges Mátrai Erőműbe is, majd miután a vállalat veszteségessé vált, eladta azt az államnak – a magyar adófizetők elég sokat buktak az üzleten. Mészáros ugyanis 2017-ben 5,9 milliárd frintért szerezte meg az erőművet birtokló cég 72,6 százalékát. Akkor a Magyar Villamos Művek is tett ajánlatot, de végül 5,9 milliárdot sajnáltak az erőmű közel háromnegyedéért.

2019-ben viszont az állam már nem sajnált érte háromszor ennyit sem. A Mészáros Lőrinc vagyonkezelő cégének kifizetett pénzek közül:

  • 17 milliárd 440 millió forint volt a vételár, sőt,
  • 4 milliárd 900 millió forint tagi hitelt is adott az állam a Mészáros-féle tőkealapnak;

Emellett elköltöttek még több mint 53 milliárdot az erőműre: az MVM végrehajtott egy 26 milliárd 400 millió forintos tőkeemelést; és adott a már állami erőműnek egy 26 milliárd 400 milliós hitelkeretet, hogy működőképes maradjon.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: áram energetika gáz Mészáros Lőrinc NER Opus Global Nyrt. rezsi rezsicsökkentés távfűtés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés