Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 12. 12:09

Magyarországon kapták a legkevesebb támogatást a munkavállalók a járvány alatt

Nem csak Nyugat-Európában kaptak jelentősen nagyobb támogatásokat a munkavállalók, de megelőztek minket Visegrádi szövetségesek, vagy például Bulgária is – Magyarország sereghajtó az uniós listán.

Hirdetés

Az Eurofound (Európai Alapítvány az Élet- és Munkakörülmények Javításáért) frissen közölt kutatásában a járvány miatt bevezetett bértámogatási programokat hasonlította össze az Európai Unió országaiban. Az eredmények alapján pedig sehol sem volt olyan szűkmarkú a kormány a bajba került munkavállalókkal, mint nálunk.

Magyarországon részesült a legkevesebb dolgozó valamilyen átmeneti bértámogatásban, ez az arány hazánkban csak 0,8 százalék.

Ehhez képest Olaszországban 44 százalék, a szomszédos Ausztriában közel 30 százalék, Lengyelországban pedig 10 százaléka kapott a dolgozóknak rövid távú segítséget. Minden országban a turizmus, a vendéglátó- és a szórakoztatóipar kapta a legtöbb forrást.

Azonban míg Hollandiában például, a turizmusban és vendéglátásban dolgozók 85 százaléka részesült támogatásban, addig Magyarországon csak 2,8 százalékuk.

Pedig az tagadhatatlan, hogy a hazai vendéglátóiparnak is nagy szüksége lett volna a segítségre. A vállalkozók többször is jelezték, hogy a kormányzati bértámogatás túl kevés, illetve túl későn és túl nehézkesen érkezett meg.

Ráadásul a költségvetésben lett volna annyi tartalék, amivel a kormány gyakorlatilag minden munkahelyet meg tudott volna menteni úgy, hogy 80 százalékos bértámogatást nyújt a járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásoknak – számolta ki év elején a GKI. Ez mégsem történt meg.

Az ehhez szükséges pénz sokszorosát költötték el viszont olyan célokra, mint Semjén Zsolt vadászkiállítása, stadionépítés, űrkutatás, vagy a Budapest-Belgrád vasútvonal.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: állami támogatás állás gazdasági válság gazdaságvédelmi akcióterv járványkezelés koronavírus munkahelyvédelmi bértámogatás munkanélküliség segély szórakozóhely szórakoztatóipar támogatás vendéglátás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés