Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 11. 21:37

A kínai vakcina esetében valaki nagyot kaszált, az orosznál meg politikai és nem szakmai döntés született

Nyilvánosak a koronavírus elleni kínai és orosz vakcinák beszerzéséről szóló szerződések. A dokumentumokat Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtök délután a Facebook-oldalán osztotta meg azokat. Hadházy Ákos szerint azonban ezen az üzleten is nyerészkedett valaki.

Hirdetés

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón jelentette be, hogy a kormány egy napon belül nyilvánosságra hozza az orosz és a kínai vakcinákra kötött szerződéseket. Jelezte azt is, hogy kérik az Európai Uniótól az Európai Bizottság által kötött szerződések nyilvánosságának biztosítását is.

 

Hadházy Ákos országgyűlési képviselő Facebook oldalán reagált a szerződésekre. Mint írta: „A kormány tényleg teljesen hülyének néz mindenkit. Gulyás miniszter nyilvánosságra hozta (ez is újdonság: a saját Facebook-oldalán) az orosz és a kínai vakcinák beszerzéséről szóló szerződést. Ebből azonnal kiderül, hogy valami orbitális nagy lopás folyik itt, teljesen nyilvánosan! Az orosz vakcinát meg tudta venni közvetlenül az állam 20 dollárért a két adagot, közvetlenül egy moszkvai cégtől. A kínai vakcinánál viszont egy MAGYAR KÖZVETÍTŐCÉGEN KERESZTÜL vásárolta, 60 euróért.”

Szóval úgy tűnik, a 16 ezer feleslegesen és drágán megvásárolt lélegeztetőgépek után ismét egy olyan ügy, amin valaki sokat nyer, de azok nem mi vagyunk.

 

 

Hadházy kérdést is intézett Gulyás Gergelyhez a poszt alatt, de egyenlőre válasz nem érkezett még rá a minisztertől.

A 444.hu a szerződéseket egy gyógyszeripari szerződési gyakorlattal rendelkező szakemberrel együtt nézte át, aki szerint a megállapodás egyik pontja sem a magyar érdekeket védi és az látszik, hogy politikai döntés született az orosz vakcina beszerzéséről. Meglepőnek nevezte, hogy az orosz fél minimális anyagi felelősséget vállal a vakcinákért.

Szerinte érthetetlen az is, hogy a magyar fél belement abba, hogy az esetleges jogvitákat kizárólag az orosz törvények szerint, moszkvai választott bíróság előtt rendezzék.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a szerződésben egyáltalán nem esik szó kötbérről. Mindezek fényében az égvilágon semmilyen következménye nem lesz annak, hogy bár a szerződés szerint 300 ezer ember beoltásához szükséges 600 ezer Szputnyik V vakcinát 30 napon belül, tehát február 22-ig le kellett volna szállítani, de március 11-ig csak 426 ezer adag (213 ezer embernek elég) vakcina érkezett meg.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Gulyás Gergely Hadházy Ákos kínai vakcina szerződés vakcina
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés