Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 11. 17:10

Bíróságon támadta meg a jogállamisági mechanizmust a Fidesz

A magyar kormány célja, hogy ne lehessen számonkérni a jogállamiságot a tagállamokon – de leginkább rajtuk.

Hirdetés

Az Európai Unió Bírósága hivatalos Twitter csatornáján jelentette be, hogy a magyar és a lengyel kormány megtámadta azt az uniós rendelkezést, ami jogállamisági feltételekhez köti az unós támogatások kifizetését.

Ennek a lépésnek halasztó hatálya van – nem léphet életbe a megtámadott szabály addig, amíg az Európai Unió Bírósága meg nem vizsgálja, ellentétes-e az uniós szerződésekkel.

A döntés egyébként nem váratlan, hiszen már a szabály elfogadásakor jelezte mindkét ország, hogy bíróságra viszi az ügyet. Emlékezetes, hogy tavaly októberben Orbán Viktor annyira ellenezte, hogy számonkérhetőek legyenek a jogállamisági kritériumok a tagállamokon, hogy azt az uniós költségvetés vétójával próbálta megakadályozni.

Ami mégis pikánssá teszi a mostani döntést, az a Fidesz távozása az Európai Néppárt képviselőcsoportjából. Azt követően döntöttek a kilépés mellett, hogy a frakció elfogadta azt a szabálymódosítást, aminek a segítségével ki tudta volna zárni soraiból a nagyobbik magyar kormánypártot.

Február végén, Trócsányi László, Orbán Viktor korábbi igazságügyminisztere azt mondta, ha valóban kizárják a Fideszt, akkor be fogják perelni néppártot a jogállamiság megsértése miatt.

Vagyis elképzelhető, hogy az elmúlt hetekben két beadványt fogalmaztak szorgalmasan a fideszes politikusok:

  • egyet azért, hogy ne lehessen számonkérni rajtuk a jogállamiság megsértését,

  • egyet pedig azért, hogy számonkérjék a néppárti szövetségeseiken a jogállamiság megsértését.

Mivel a Fidesz végül előre menekült és magától kilépett az Európai Néppárt frakciójából, utóbbit talán be sem adják majd.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európai Néppárt Európai Unió Európai Unió Bírósága jogállamiság jogállamisági mechanizmus kilépés Orbán Viktor Trócsányi László
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés