Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 11. 16:04

Török Éva: A Favipiravir hatékony szer lehet a koronavírus ellen, ha idejében kezdik szedni

Segít-e a D-vitamin a Covid ellen vagy éppen mitől annyira hatásos a most már otthon is szedhető Favipiravir. Török Éva szakgyógyszerész volt Balogh Judit vendége a szerdai Témában.

Hirdetés

Mindenkinek szednie kellene a D-vitamint még akkor is, ha kiderül, hogy a koronavírus ellen nem hatásos.

Általános immunerősítő hatása van ugyanis, ami minden betegség legyőzésében segíthet. Ezért októbertől márciusig mindenképpen érdemes pótolni – D-vitamint tartalmazó ételek a máj, a hal, és a dió, de ezekből nagyon sokat kellene enni a szükséges mennyiség beviteléhez, így a legbiztosabb módszer a vitamint tartalamzó kapszula szedése.

Hétfő óta Magyarországon már háziorvos is felírhatja a Favipiravir nevű készítményt, ami az eddigi információk szerint a D-vitaminnál sokkal hatásosabb lehet a koronavírus kezelésében. Főleg akkor igaz ez, ha a fertőzés korai szakaszában kezdik meg a szedését. Korábban csak klinikai körlmények között használták a szert, amikor a betegség már előrehaladott stádiumban volt, ezért nagy előrelépés, hogy receptre most már a patikákban is megvásárolható.

Török Éva elmondta, a Favipiravir olyan antivirális hatóanyagot tartalmaz, ami gátolja a sejtekben a vírus szaporodását.

A gyógyszerész arról is beszélt, hogy bár a kereskedelmi forgalomban is elérhetőek az antigén gyorstetsztek, ezek alkalamazását nem javasolja, mert a megfelelő mintavételt nehéz elvégezni és az eredmények kiértékelése sem egyszerű.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Balogh Judit favipiravir gyógymód gyógyszer koronavírus elleni gyógyszer Szeged Televízió Téma vitaminhiány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés