Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 11. 11:28 Forrás: Szeged Televízió

Böcskei Balázs: Az előválasztást a legelkötelezettebb szavazók fogják eldönteni

Még el sem kezdődött, máris egyre érdekesebb az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek vetélkedése, most először nem Karácsony Gergely vezet – legalábbis az IDEA Intézet legfrissebb felmérése szerint. Böcskei Balázs kutatási igazgatóval beszélgetett erről Balogh Judit a Téma szerdai adásában.

Hirdetés

Az IDEA intézet kutatása szerint egy most tartandó miniszterelnök-jelölti előválasztást Dobrev Klára nyerne meg 28 százalékkal, de szorosan mögötte van Jakab Péter 27 százalékkal. Karácsony Gergely, aki eddig a legnépszerűbbnek tűnt a lehetséges indulók közül, csak a harmadik helyen végzett a felmérésben.

Böcskei Balázs, az intézet kutatási igazgatója elmondta, az eredmények eltérése annak tudható be, hogy az IDEA intézet kifejezetten azoknak a szavazóknak a körében mérte meg a politikusok népszerűségét, akik biztosra ígérték a részvételüket az előválasztáson. Az elemző arra is felhívta a figyelmet, hogy a felmérés eredményei alapján a jelöltek támogatottsági versenye nagyon szoros.

Abban az esetben, ha sok olyan választó vesz majd részt a szavazáson, akik nem kötődnek szorosan a pártokhoz, akkor a népszerűség mellett az elutasítottságnak is nagy szerepe lesz.

Ebből a szempontból épp Dorbev Klára áll a legrosszabban, amit Böcskei Balázs elsősorban Gyurcsány Ferenc negatív megítélésével magyaráz. Azonban az előválasztást szerinte nem a jelöltek teljes népességen mért népszerűsége fogja eldönteni, hanem az, hogy a saját szavazóiknak mekkora részét tudják majd mozgósítani.

Nézze meg a beszélgetést! Bölcskei Balázst a Szeged Televízió hírigazgatója, Balogh Judit kérdezte.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: előválasztás miniszterelnök-jelölt Dobrev Klára ellenzék ellenzéki összefogás Jakab Péter Karácsony Gergely közvélemény-kutatás szavazás Balogh Judit Szeged Televízió Téma
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés