Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Röst Gergely szegedi járványmatematikus: Most van a legnagyobb esélye annak, hogy elkapjuk a vírust
Szegeden 2021. március 10. 22:24 Forrás: Szeged Televízió

Röst Gergely szegedi járványmatematikus: Most van a legnagyobb esélye annak, hogy elkapjuk a vírust

Március lesz a járvány legveszélyesebb hónapja, állítja Röst Gergely. A szegedi járványmatematikus szerint most van a legnagyobb esélyünk rá, hogy elkapjuk a koronavírust és súlyos tüneteink legyenek. Jó hír viszont, hogy a fertőzésszámok – bár továbbra is nőnek – a növekedés már nem gyorsul olyan ütemben, mint korábban.

Hirdetés

A brit koronavírus-variáns terjedése miatt futott föl a járvány harmadik hulláma – ebben már minden szakértő egyetért. A brit vírusmutáció miatt a fertőzöttségi mutató a decemberi 1 alatti értékről februárban ismét a kritikus érték fölé emelkedett, jelenleg 1,3-at mérnek a tudósok.

„Az elmúlt néhány hétben, ahányszor ezt kiszámoltuk, mindennap egy kicsit rosszabb volt, most nem nő tovább” – mondta a Szeged Televíziónak Röst Gergely.

A járványmatematikus hozzátette: a helyzet még egy ideig romlik majd a kórházakra még nagyobb teher hárul.

„A március a legveszélyesebb hónap mindannyiunkra. Most van a legnagyobb esélye annak, hogy elkapjuk ezt a betegséget, ha eddig meg is úsztuk, most van a legnagyobb esélye, hogy emiatt kórházba vagy súlyos állapotba kerülünk. Úgyhogy most lenne nagyon fontos mindenkinek, hogy ezekben a hetekben a kontaktusait csökkentse”

– magyarázta Röst Gergely.

Rösték szegedi szimulációja is azt mutatja, itt is sokkal többen kerülnek majd kórházba, nő az egészségügy terhelése.

A korosztályok közötti mérésből az is kiderült, a 20 éven aluliak fertőzöttsége nőtt a legtöbbet.

És mivel az Astra-Zeneca és a Pfizer is kitolta a második oltás beadásának határidejét 12 hétre, illetve 35 napra, mert kiderült, az első oltás is hatékonyan véd a fertőzéstől, Röst Gergelyék készítettek egy hatás-előrejelzést. Kimutatták, hogy ha a hatóság nem tartalékolja a vakcinákat a második oltásra, akkor növelhető a lakosság immunizációja.

Az hogy a járvány hogyan alakul a következő hetekben és mikor következhet be a fordulat, attól függ, hogy mennyire válnak be a korlátozó intézkedések és hogyan halad a vakcinázás.

Éppen ezért lenne fontos, hogy minél többen jelentkezzenek a védőoltásért. Csakhogy még mindig nagy a bizonytalanság az emberekben a vakcinákkal kapcsolatban és – szakértők szerint – ehhez sajnos nagyban hozzájárul a kormány sokszor kaotikus kommunikációja vagy például egy-egy oltás, például a kínai túlzott reklámozása is.

A Publicus Intézet felmérése szerint ennek ellenére az oltási hajlandóság javul valamelyest. Novemberben a lakosság 38, január végén viszont már 59 százalék oltatta volna be magát. Legtöbben a Pfizer vakcinában bíznak, legkevesebben a kínaiban.

A magyar lakosság beoltottsági aránya egyébként ennek ellenére már meghaladja a 10 százalékot, így az uniós ranglistán a második helyen szerepel országunk. Az oltásra pedig eddig – a kormány vakcinainfo oldala szerint – három millióan jelentkeztek. Csakhogy a nyájimmunitáshoz minimum 6–7 millió beoltottra lenne szükség.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradós anyagát!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: AstraZeneca járványkezelés járványtetőzés koronavírus matematikus mutálódott vírus oltás Pfizer Röst Gergely vakcina
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés