Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Szécsényi Rózsa szegedi alpolgármester a Témában: csupán propagandahőmérőzés volt a kormányzati tárgyalás az ellenzéki vezetésű településekkel
Szegeden 2021. március 10. 16:44 Forrás: Szeged Televízió

Szécsényi Rózsa szegedi alpolgármester a Témában: csupán propagandahőmérőzés volt a kormányzati tárgyalás az ellenzéki vezetésű településekkel

Decemberben a fideszes vezetésű települések 1 milliárd 380 millió forint kompenzációt kaptak működésre, valami hasonlót várt volna a keddi egyeztetésen Szeged is. Ebből egyelőre semmit nem láthat a város, csupán a hitelfelvétel lehetőségét ajánlották Szegednek.

Hirdetés

Gyors segítség helyett félórás látszategyeztetés volt a keddi találkozó Nagy Sándor, szegedi városfejlesztési alpolgármester és a kormányt képviselő Balla György miniszteri biztos között. Az egyeztetés komolysága a kormányon múlott, hiszen Szegedtől eddig 10 és fél milliárd forintot vettek el, ezt kellene legalább valamennyire kompenzálni.

Szécsényi Rózsa gazdasági alpolgármester a Szeged Televízió Téma című hírháttér műsorában azt mondta: sehol nem látják azt a gyorsaságot, amivel decemberben a fideszes vezetésű településeket megsegítette az állam. Az alpolgármester hozzátette: a döntési folyamat meghosszabbodott ebben az évben, mivel nem kormánypárti városokról van szó.

„Az önkormányzatoknak ez megalázó, és bizonytalanságban tartja a városokat. Ha jellemezni szeretném az egyeztetést, akkor propagandahőmérőzésnek nevezném.”

Szécsényi Rózsa elmondta, a tárgyalások elején világossá tették, hogy Balla György miniszteri biztos nem rendelkezik döntési jogkörrel, és azt is egyértelművé tette a kormány, hogy

működésre nem adnak támogatást, fejlesztésre talán.

Az ellenzéki vezetésű településvezetők nem értik, hogy ami decemberben két hét alatt megtörtént a fideszes vezetésű városok esetében, az most miért tart majd májusig, ahogy azt az egyeztetéseken előre jelezték.

Szegednek és a többi ellenzéki vezetésű településnek is csupán hitelfelvételt javasoltak. Szécsényi Rózsa ugyanakkor arra figyelmeztetett, óvatosnak kell lenni, mert a hiteleket vissza kell fizetni, így nem a legjobb megoldás az eladósítás.

„Fejlesztésekhez talán adnának segítséget. De amikor a családi büdzsé bajban van, akkor nem biztos, hogy új autót kell venni” – vont párhuzamot egy családi költségvetés és a város büdzséje között az alpolgármester.

Májusban várható kormánydöntés arról, hogy kaphatnak-e egyáltalán valamit ezek a települések.

„De nem értjük, hogy miért különbözteti meg ezeket az embereket a kormány”. 

Szécsényi Rózsa szerint, miközben az Európai Unióból több ezermilliárd forint érkezik, a kormány ezermilliárdokat szór ki halasztható beruházásokra. Ilyen például a nyíregyházi labdarúgó stadion 19 milliárdért és a MotoGP-pálya és futam, ami 65 milliárd forintjába kerül az adófizetőknek.

„Az önkormányzat minden saját forrásból finanszírozott beruházását halasztotta. A kormánynak nem lehetne ugyanúgy ezt megtenni ebben a nehéz időszakban?” – tette föl a költői kérdést Szécsényi Rózsa.

Szeged a működési támogatás reményében 1 milliárd 380 millió forintot beállított a költségvetésébe, hiszen a fideszes vezetésű települések is ennyit kaptak tavaly decemberben.

„Ha ezt nem kapjuk meg, akkor az állami vállalatoknak nem tudjuk teljesíteni a kötelezettségünket, így a Volánbusz és az áramszolgáltató.”

Eddig csupán arról lehetett hallani, hogy az elvont 500 milliós gépjárműadóból kaphatna vissza valamit Szeged. A kormány több csatornán is kért be adatokat a 2021-es költségvetésről, de semmilyen konkrét számról nem volt szó eddig.

„Szeged az ország harmadik legnagyobb városa, ennél többet érdemel” – zárta szavait a gazdasági alpolgármester.

Szécsényi Rózsával a Szeged Televízió hírigazgatója, Balogh Judit beszélgetett

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: állami támogatás elvonás gépjárműadó helyi iparűzési adó költségvetés kormányzati megszorítás megszorítás negyedik Orbán-kormány önkormányzat Szécsényi Rózsa

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés