Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. március 9. 17:00

Botka László: Szegeden ügyeleti rendben működnek tovább az óvodák

Hétfőtől újabb korlátozások léptek életbe az országban a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt. A Szegedet érintő legfontosabb változásokról kérdeztük Botka László polgármestert.

Hirdetés

– Hogyan érintik Szegedet a hétfőn életbe lépett szigorítások?

– A kormány csütörtökön számos új korlátozást bejelentett, az erről szóló rendelet azonban csak pénteken jelent meg. A kormány eredeti forgatókönyve szerint az állami fenntartású iskolákat és az önkormányzati tulajdonú óvodákat is be kellett volna zárni. Mi azonban már pénteken azzal számoltunk, hogy ügyeleti rendre állunk át az óvodákban, hiszen sok szülőnek muszáj lesz majd munkába menni, és nem fogják tudni másra bízni a gyerekeket. Az egészségügyben dolgozók például nem maradhatnak otthon a járványügyi veszélyhelyzetben. Ezért mi már pénteken elkezdtük felmérni a szülők igényét mind a negyvenöt szegedi óvodában. Szombatra a kormány is rájött, hogy szükség van az ügyeletre, és eszerint módosították is végül a rendeletet.

– Eddig hányan vették igénybe az ügyeletet?

– Ma 125 gyermekre vigyáztak hat szegedi óvodában. Ügyeleti rendben működik a Vedres utcai, a Tünde téri, a Toldi utcai, a Petresutcai, a Gedói és a Bölcs utcai óvoda. Az óvodákon keresztül folyamatosan tartjuk a szülőkkel a kapcsolatot. És ha szükséges változtatni, azonnal lépni fogunk. Ha megnövekedne a gyerekszám, újabb óvodákat tudunk megnyitni.

– Közben a város az oltások megszervezésébe is besegít?

– A hétvégén kiderült, hogy a kormány oltási terve erősen akadozik. Mi már ezelőtt felvettük mind a 67 felnőtt háziorvosunkkal a kapcsolatot, hogy felajánljuk segítségünket, hiszen ennyi ember beoltása sok szervezést, nagy energiát igényel. A bezárt kulturális intézményeink dolgozói értesítik majd telefonon a beoltásra váró szegedieket, és mi szállítjuk el a vakcinákat is a rendelőkbe, ha a háziorvosok ezt kérik tőlünk. A korlátozások miatt jelenleg zárva tartanak a könyvtárak, a múzeum, a mozi és a művelődési házak is. Az itt dolgozó önkormányzati alkalmazottak így be tudnak segíteni az oltás megszervezésébe, ezzel nagy terhet vesznek le az orvosok és asszisztenseik válláról.

– Mennyire készültek fel az önkormányzat dolgozói erre a feladatra?

– Közös érdekünk, hogy minél több ember minél előbb megkapja az oltást. Hiszen egyedül akkor lehet feloldani a korlátozásokat, ha a lakosság megfelelő arányban felvette a vakcinát. A zárva tartó intézményekben pedig értelemszerűen sokkal kevesebb most a feladat. Az önkormányzati intézmények dolgozói a napokban megkezdik a szegediek telefonos értesítését. Fontos tudni, hogy ők nem orvosok vagy egészségügyi szakemberek, csak az oltás helyével és idejével kapcsolatban tudnak tájékoztatást adni. Ez viszont nagy segítség, amely gyorsabbá és gördülékenyebbé teszi Szegeden az oltási programot. Kérem a szegedieket, amint lehet, mindenki vegye fel a vakcinát, így tudunk egymásra és magunkra vigyázni. A városunk nevében köszönöm mindenkinek az együttműködését!

* * *

Videónk is van! Nézzék meg, hogyan indult a gyermekfelügyelet hétfön! Akkor hatvan gyermekre vigyáztak a szegedi ügyeletet tartó óvodákban.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Botka László járvány koronavírus óvoda pandémia vakcina védőoltás világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés