Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 8. 15:38

Három lábra állítják az egyetemek fenntartását

A modellváltástól függetlenül változik a hazai felsőoktatás fenntartása – jelentette be a fenntartói jogokat jelenleg gyakorló Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Hirdetés

A hallgatói létszám mellett az egyetem üzemeltetési költségei, az épületek fenntartása, oktatás költsége és a tudományos-kutatói tevékenység alapján részesítik állami támogatásba a hazai felsőoktatási intézményeket.

Minderről nemrégiben, egy fővárosi egyetemi eseményen beszélt Palkovics László, az ITM tárcavezetője.

Alapvető újdonság lesz, hogy nem kizárólag a hallgatói létszám (fejkvóta) alapján finanszírozza az állam egyetemeket és a főiskolákat.

Az igazságosabb pénzosztás kedvéért más szempontokat is beépítenek a fenntartási és működési költségek elismerésébe. Ilyennek számít a tudományos és kutatói tevékenység mérése, és az ez után járó, az egyetemek részére megállapított költségvetési támogatás. Igaz, ezzel kapcsolatban egyelőre sok részlet nem derült ki, és az ITM egy közleménye is úgy fogalmaz, hogy szükséges szabályozás kidolgozása jelenleg is zajlik.

Szintén újdonságnak számít, hogy az egyetemi tulajdonban lévő, oktatási és tudományos célra használt ingatlanok mennyisége és minősége alapján megállapított támogatási összeg képezi a jövőben az egyetemek fenntartásának harmadik lábát.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egyetemisták felsőoktatás finanszírozás Innovációs és Technológiai Minisztérium Palkovics László
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés