Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • A Könyvtárpontokat is bezárta a Somogyi: bedurvult a járvány, már elvitelre sincs olvasnivaló
Művház 2021. március 8. 16:01

A Könyvtárpontokat is bezárta a Somogyi: bedurvult a járvány, már elvitelre sincs olvasnivaló

A védelmi intézkedések ideiglenes szigorítása miatt mától bezárta mind a tizennégy Könyvtárpontját a Somogyi-könyvtár. Eddig előzetes online megrendelés után a szabadban lehetett átvenni a könyvcsomagokat. Az olvasók nem értik, ebédet haza lehet vinni, könyveket nem?

Hirdetés

„Értelmetlen tiltás, abszolút vírusvédelemmel dolgoztak a könyvtárosok – nem veszélyesebb az ételkiszállításnál. Sőt. Sokunknak fontos volt ez” – írja az egyik olvasó a könyvtár Facebook-oldalán.

Sikaláné Sánta Ildikó szerint a rendelet viszont egyértelműen kimondja: „a személyes megjelenést igénylő szolgáltatás helyszínét mindenki köteles zárva tartani.”

– Nem tesz különbséget a jogszabály, hogy ez a helyszín zárt térben vagy a szabadban van-e. Egyelőre bizonytalan ideig mi is szüneteltetünk mindenféle könyvtári szolgáltatást, csak az online elérhető tartalmainkat frissítjük minél sűrűbben.

Tavaly március 16. és május 20. között, közel hetven napig volt hasonlóan hermetikusan zárva a könyvtár, majd ezt követően nyílt meg az első utcai Könyvtárpont a Dóm téren, egy héttel később pedig mint a 13 fiókkönyvtár is csatlakozott az akcióhoz.

A Könyvtárpontok működésének lényege, hogy az előzőleg otthonról kiválasztott és online űrlapon, vagy emailben megrendelt könyveket a Dóm téri üvegpalota előtt, illetve mind a tizenhárom fiókkönyvtár előtt a szabadban, meghatározott „nyitva tartási” időben vehetik át az olvasók.

Az elmúlt hónapokban gyorsan népszerű lett az utcai könyvkölcsönzés Szegeden.

Két hónap alatt kétezren vittek olvasnivalót a Könyvtárpontról (fotó: Iványi Aurél)

Tavaly novemberben 13 ezer 577, decemberben pedig 9 ezer 181 kötetet kölcsönöztek ki így. November 11. és december 23. között több mint kétezer olvasó vitt haza így olvasnivalót a Somogyi-könyvtárból.

A Könyvtárpontokra visszahozott könyvek pedig átmenetileg eddig is karanténba kerültek, és csak egy alapos ózongenerátoros fertőtlenítés után kerülhettek vissza a kölcsönzésbe, megelőzve ezzel a járvány terjedését.

– Hétfőtől az online beiratkozás is szünetel, nem lenne értelme beiratkozni akkor, amikor úgy sem lehet könyvet kölcsönözi, vagy látogatni a könyvtárt. Nőnapi meglepést szerveztük mára a Mályvavirág Alapítvánnyal közösen, de természetesen, most ez is elmarad. Később azonban ezt is szeretnénk majd bepótolni – mondta a könyvtárigazgató.

A könyvtárosok többsége a zárt ajtók mögött dolgozik, a kisgyermekes szülőknek pedig ismét a home office lett a megoldás

Bár a bibliotéka ismét hermetikusan bezárt, a könyvtárosok nem pihennek a kulisszák mögött.

A többség belső adminisztratív munkákat végez, a kisgyermekes szülők – akik nem tudják a gyermekfelügyeletet másként megoldani – home office módban könyvtároskodhatnak.

Közben mindenki egyre türelmetlenebbül várja már a nyitást.

Rafai Gábor

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bezárás kölcsönzés könyvtárpont Sikaláné Sánta Ildikó Somogyi-könyvtár járvány koronavírus pandémia világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés