Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Diplomás bérminimumot követel az LMP, a közszférában dolgozók fizetését emelnék elsőként
Szegeden 2021. március 8. 13:15

Diplomás bérminimumot követel az LMP, a közszférában dolgozók fizetését emelnék elsőként

Az ellenzéki párt Csongrád-Csanád megyei elnöke szerint a kormány azért bűvészkedik a hazai átlagbér számításával, hogy ne derüljön ki: Magyarország az egyik legrosszabbul teljesítő uniós tagállam.

Hirdetés

Diplomás bérminimum bevezetéséért indít petíciót az LMP, és arra kér mindenkit, hogy amennyiben ezzel egyet ért, írja alá azt – mondta el hétfői online sajtótájékoztatóján Fehér Attila, a párt megyei elnöke, országgyűlési képviselő-jelöltje.

Az ellenzéki párt a Központi Statisztikai Hivataltól származó adatok alapján – a magyarországi bruttó átlagbér és a bruttó mediánbér összegét figyelembe véve – javasolja a diplomás bérminimum bevezetését. Az LMP szerint a mediánbér azért fontos, mert az átlagbérnél sokkal alkalmasabb a hazai jövedelmi viszonyok tényleges mérésére.

A bruttó mediánbér 75 ezer forinttal volt alacsonyabb 2019-ben a bruttó átlagbérnél. Ezzel Magyarország az EU sereghajtóival, Romániával és Bulgáriával került egy szintre az átlagjövedelmek terén. Ezt önmagában is tragikusnak nevezte Fehér Attila. Hozzátette, hogy

hazánkban az emberek csupán egyharmadát keresik meg az uniós átlagnak.

Az ellenzéki politikus ezt a kormány totális csődjének nevezte, hozzátéve, a kabinet ahelyett, hogy javítana a jövedelmi lehetőségeken az átlagbér számítás manipulálásába kezdett.

Az LMP követeli, hogy a bérfelzárkóztatása a közszférában dolgozó diplomásoknál induljon meg. Úgy vélik, a garantált bérminimum bruttó 219 ezer forintjához képest 30 százalékkal magasabban kell megállapítani a diplomás bérminimumot, ami így bruttó 285 ezer forint lenne.

Követelésük nyomatékosítása érdekében a javaslattal egyet értőket arra kérik, írják alá petíciójukat.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Fehér Attila LMP diplomás bérminimum

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés