Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Most látszik, hogy mennyire hiányzik a távozó 5500 egészségügyi dolgozó: már a covid-osztályokon sincs elég gyógyító
Túl a városon 2021. március 8. 09:44

Most látszik, hogy mennyire hiányzik a távozó 5500 egészségügyi dolgozó: már a covid-osztályokon sincs elég gyógyító

Mielőtt elolvassa a cikket, és elkezdi megírni a hozzászólást, hogy ez rémhír, annyit jegyzünk meg: a valóság nem rémhír.

Hirdetés

„A covidos osztályokra már jelenleg is igen nehezen lehet napról-napra a kellő létszámot biztosítani. Rengeteg napi szervezés kell ahhoz, hogy az főnővérek, ápolási igazgatók biztosítani tudják” – nyilatkozta a Népszavának Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke.

Az egészségügyi dolgozók vészjelzése nagyon nem alaptalan. Abban az időszakban, amikor az Orbán-kormány miatt 5500-an hagyták el az állami egészségügyi ellátórendszert, hirtelen megugrott a koronavírus miatt kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők száma.

Vasárnap az operatív törzs azt jelentette, hogy 7445 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 778-an vannak jelenleg lélegeztetőgépen. Soha korábban ennyien nem voltak kórházban és gépen sem. Pénteken ugyanezek a számok még így néztek ki: 6867 koronavírusos beteget ápoltak kórházban, közülük 677-en vannak lélegeztetőgépen.

Tehát 48 óra alatt 622-en kerültek kórházba, és 101 embert kellett lélegeztetőgépre tenni.

Balogh a Népszavának azt mondta, az egészségügy tartalékát jelenleg is a hallgatók jelentik, igaz, ilyen extrém, osztályos betegápolási körülmények közé bedobni a diákokat hatalmas felelősség.

„Őket elsősorban azokra az ellátási helyekre lehetne bevonni, ahonnan a szakképzett, tapasztalattal bíró ápolókat tudnak átirányítani a frontvonalba” – tette hozzá a MESZK elnöke.

A lap úgy tudja, a hétvégén értesítették azokat a diákokat, akik korábban önkéntesnek jelentkeztek az oltópontokra vagy adminisztrációs feladatokra.

Eközben a mostanság leginkább a Hunyadiak maradványainak összerakásában jeleskedő Kásler Miklós a Magyar Nemzetnek azt mondta, szeretnének egy új járványügyi rendszert kialakítani. A kormánypárti kurzuslapnak úgy fogalmazott: „további járványok ellátására alkalmas, arra felfejlesztett járványügyi struktúra kialakítása” a terv.

Falus Ferenc korábbi tisztifőorvos erre a Népszavának annyit mondott: Kásler ezzel elismerte, hogy hiba volt szétverni az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot (ÁNTSZ).

Halasztás, felfüggesztett működés jellemzi az egészségügyet

Az RTL vasárnap arról számolt be, hogy több kórházban az alapellátás ismét akadozik, mert sokakat átvezényeltek a covid-osztályokra. Mosonmagyaróváron például a 70 ezres lakosság szülészeti- és gyermekellátás nélkül maradt, a 40 kilométerre lévő Győrbe szállítják a betegeket.

A Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei kamaraelnöke szerint megteltek az intenzív osztályok is, a bajt tetézi a távozók nagy száma is. Az oltások miatt a szakrendelések is akadoznak. Több rendelőben már nem is lehet időpontot kérni.

(Képünk Illusztráció; archív fotó: MTI/Árvai Károly)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügy járvány járványkezelés Kásler Miklós koronavírus negyedik Orbán-kormány Orbán Viktor
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés