Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 8. 07:45

Manfred Weber: Orbán Viktor hatalompolitikai vágyálma egy európai uniós jobboldali populista párt vezetése

Élesen bírálta a magyar miniszterelnököt az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője, aki szerint Orbán nagy robajjal rácsapta az ajtót a néppárti frakcióra és már új barátai vannak.

Hirdetés

A jobboldali populisták le akarják választani a jobboldalt a politikai középről és a társadalom megosztására törekednek, amivel megnyitják az utat egy baloldali Európa előtt – írta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője a Fidesz frakcióbeli tagságának megszüntetésével kapcsolatban egy vasárnap megjelent írásában.

Manfred Weber a Welt am Sonntag című német lapban közölt vendégkommentárjában úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke nagy robajjal rácsapta az ajtót az EPP-frakcióra, és hatalompolitikai vágyálmai egy európai uniós jobboldali populista párt vezetéséről szólnak.

Szerinte

az Európai Néppárt az egyik garancia a gyengébb térségek javát szolgáló, jól finanszírozott regionális politikára, a migráció korlátozására, a működőképes határvédelemre, Nyugat és Kelet megbékélésére és összenövésére, integrációjára.

Az Európai Néppárt azt is garantálja évtizedek óta, hogy a családpolitika nemzeti hatáskör. Az EU kereszténydemokrata alapító atyái, köztük Alcide de Gasperi, vagy akár Konrad Adenauer is mind konzervatívok voltak családpolitikai kérdésekben, de hittek a demokratikus, alkotmányos államban, a liberális demokráciában és a társadalmi összetartás értékében.

Számukra az EU nem önkiszolgáló bolt volt, és nem is színpad az önös ambíciók kibontakoztatására. Ők az európai vezető kultúra hívei voltak, aminek közösségi szelleme nemcsak egy erős Európa kialakulását tette lehetővé, hanem a Magyarországnak, mint az egy főre vetített támogatásokat tekintve az EU legnagyobb nettó haszonélvezőjének igen jövedelmező szolidaritást is

– írta Manfred Weber.

Hozzátette, hogy

Orbán Viktor szakított ezzel az európai néppárti kereszténydemokrata örökséggel és „nacionalista pártok nyakába borul, amik – amikor színt kellett vallaniuk – visszataszító előítéleteket mozgósítva, megveszekedetten harcoltak Magyarország EU-csatlakozása ellen.”

Szerinte

Orbán Viktor „új barátai, Wilders, Le Pen és az AfD egy első és második osztályból álló Európáról álmodnak”, ellenfeleket keresnek, megosztottságot akarnak jobb- és baloldal között és gyűlöletet szítanak.

A jobboldali populisták le akarják választani a jobboldalt a politikai középről, és összekeverik a lármázást a tetterővel. Ezzel szemben a kereszténydemokraták a közös európai-nyugati értékek védelmezői, elutasítják a nacionalista egoizmusokat és az európai társadalmak összetartására törekednek.

A jobboldali populisták viszont megnyitják az ajtót egy baloldali Európa előtt, csak azért, hogy szert tegyenek egy hatásosabb ellenségképre – írta a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

Szerinte

erre a „pusztító társadalmi megosztásra a politikai közép erős kereszténydemokrata pártjai jelentik a legjobb orvosságot”.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Manfred Weber Európai Néppárt Európai Parlament Európai Unió Fidesz kilépés Orbán Viktor Orbán-kormány populizmus szélsőjobb
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés