Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 7. 10:33

Müller Cecília: Nem tudunk mást tenni, mint a fertőzési láncot megszakítani

Ezért van szükség a kéthetes zárásra az országos tiszti főorvos szerint, aki beszélt az elmúlt napok híreit uraló telefonszámról is.

Hirdetés

A kéthetes zárással megszakítható a fertőzési lánc, a koronavírus elleni védőoltások beadásának folytatásával pedig a betegségre fogékonyak számát tudjuk csökkenteni. A két intézkedés azt fogja eredményezni, hogy csökken a fertőzöttek száma – mondta az országos tiszti főorvos a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Müller Cecília szerint főleg az új mutánsok miatt a harmadik hullám rendkívül erőteljesen zajlik, naponta egyre több fertőzöttet regisztrálnak, egyre többen kerülnek kórházba, lélegeztetőgépre is.

Mint mondta,

„heroikus küzdelmet folytatunk a járvánnyal”.

Beszélt arról is, hogy szombaton meghaladta a hétezret az új fertőzöttek száma, a dinamikus emelkedés pedig azt üzeni a járványügyi szakembereknek, hogy a korábban bevezetett intézkedések már nem elegendőek, újakra van szükség.

Szerinte nem remélte senki, hogy Magyarországot elkerülik a vírusvariánsok, tudták, hogy ezeket előbb-utóbb itthon is kimutatják. „Nem tudunk mást tenni, mint a fertőzési láncot megszakítani” – jelentette ki.

Elmondta, átlagosan 5-6 nap a vírus lappangási ideje, a kéthetes zárás alatt megszakítható a lánc, hiszen az emberek nem tudják egymásnak a fertőzést átadni. Eközben „gőzerővel folyik a védőoltások beadása”, és ugyan a védettség kialakulásához kell néhány hét, de a két intézkedés párhuzamosan mindenképpen azt eredményezi, hogy csökkenni fog a fertőzöttek száma, „de legalábbis nem emelkedik”.

Azt remélik, hogy megtorpan a fertőzöttek száma, beáll a „plató”, és mivel az oltakozók száma egyre magasabb lesz, a fogékony szervezetek számát is csökkentik.

„Ebben reménykedünk, itt tudjuk megfogni a harmadik hullámot”

– mondta az országos tiszti főorvos.

Müller Cecília beszélt az elmúlt napokban nagy port kavart 1818-as telefonszámról is (aminek első közlése nevetséges körülmények között több mint egy napig nem sikerült a kormányzatnak), elmondta, hogy ezen a számon lehet javítani, pontosítani a regisztrációnál megadott adatokat, és kérte is, hogy ezzzel éljenek azok, akik korábban téves adatot közöltek. Ez azért nagyon fontos, hogy valóban el tudják érni az oltást kérőket, és minél előbb el tudják nekik juttatni a védőoltást. Elmondta azt is, hogy az adatvedelem@neak.gov.hu címen levélben is lehet jelezni az adatok módosítását.

(Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus Müller Cecília betegség boltzár covid-19 fertőzés járványkezelés karantén kijárási korlátozás kijárási tilalom korlátozás Nemzeti Népegészségügyi Központ operatív törzs Orbán Viktor Orbán-kormány országos tisztifőorvos vásárlási korlátozás vírus oltás oltóanyag vakcina oltási terv
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés