Hirdetés
Túl a városon 2021. március 5. 15:21

Hiába őrzik szigorúan a börtönöket, a vírus mégis betör a rácsok mögé

Eddig 1225 esetben igazoltak koronavírus fertőzést a börtönökben, ez valamivel több mint 17 ezer magyarországi rab hét százaléka. A fogvatartottakat nagyon megviseli az egy éve tartó látogatási tilalom. Szegeden több mint 1300 rabra mindössze 16 számítógép jut a kapcsolattartáshoz.

Hirdetés
Hirdetés

A 168.hu közölt adatokat arról, hányan küzdenek koronavírussal a rácsok mögött: információik szerint eddig a fogvatartottak mintegy hét százaléka betegedett meg. A lap kitért arra is, hogy jelenleg 55 rabot kezelnek koronavírus miatt.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága szerint fertőző gócpontok nem alakultak ki a börtönökben és összesen öten vesztették életüket.

A büntetés-végrehajtási intézetek már a járvány magyarországi megjelenésekor megtiltották a fogvatartottak látogatását, így a rabok 2020 márciusa óta nem találkozhatnak szeretteikkel.

Ezt a tilalmat pedig most június 30-ig meghosszabbították. Pedig már eddig is nagyon megviselte a rácsok mögött élőket az, hogy ilyen hosszú ideje nem találkozhattak kint élő szeretteikkel.

A kapcsolattartást jelenleg telefon- és Skype-beszélgetésekkel helyettesítik. A BvOP szabályzata szerint Skype-hívásra minden fogvatartott jogosult, kérelme alapján hetente legfeljebb kétszer, alkalmanként minimum 30, maximum 60 percben.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint viszont eltérő, hogy a fogvatartottak milyen gyakran és módon élhetnek a kapcsolattartási jogaikkal. Intézményenként változik, hogy mikor, és milyen hosszan van mód a Skype-hívásra.

Rendszeresen fertőtlenítik a hazai börtönoket, a vírus mégis utat talált magának: eddig 1225 rabkapta el a kórt. (fotó: Bvop)

A szervezet szerint az intézetek egyáltalán nem voltak felkészülve a járványra. Október végi adatok alapján a szegedi bv-intézetben 16, a Békés megyei bv-intézetben kettő, a fiatalkorúak tököli bv-intézetében pedig csak egy számítógép áll rendelkezésre a kapcsolattartáshoz.

A szakadozó kép-és a hangminőség miatt pedig sokan fordultak jogi tanácsért a szervezethez, hiszen értékes percek vesznek el a technikai és minőségi problémák miatt, ami jelentős frusztrációt okoz a fogvatartottak körében.

A Magyar Helsinki Bizottság álláspontja szerint inkább más kapcsolattartási alternatívák biztosítására lenne szükség, nem a teljes tilalomra. Magyarországon minden bv-intézetben van plexifalas beszélő-helyiség.

Nyáron, a járvány enyhülésénél mégsem engedélyezték a látogatást, pedig a szervezet szerint Európa szinte összes országában rendelkezésre állt ez a lehetőség.

A BvOP szerint az ügyvédi látogatás korlátozására eddig egyetlen esetben sem került sor. A Magyar Helsinki Bizottság szerint viszont előfordult, hogy a jogászuknak heteket kellett várnia, hogy időpontot kapjon.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Csillagbörtön járvány vírus Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés