Hirdetés
Szegeden 2021. március 5. 16:46

Tervezzen szegedi papucsot, akár kétszázezer forintot is nyerhet vele

A hagyományos szegedi papucs újragondolására buzdít a Szegedi Papucsért Alapítvány. A pályázaton bárki részt vehet, aki beadja a mai kor elvárásainak megfelelő, hordható lábbeli terveit, és egyet el is készít azok közül. A nyertes kétszázezer forinttal lesz gazdagabb és lábbelijét is bemutatják az Agórában.

Hirdetés

A Szegedi Papucsért Alapítvány, a Népművészeti Egyesületek Szövetségével és a Hagyományok Házával közösen kiírt pályázatára minimum négy innovatív tervvariációt kell elkészíteni, amelyeken a szegedi papucs jellegzetes karakterjegyei megjelennek.

A felhasznált anyagokra vagy a technológiára vonatkozóan nincs megkötés, a lényeg, hogy a mai kor elvárásainak megfelelő, hordható és esztétikus lábbeli szülessen. A pályázatra a tervek mellett egy darab vagy egy pár prototípust is el kell készíteni.

A mindenki számára nyitott pályázatra május 25-ig várják a terveket, az első három helyezett pénzjutalomban részesül, az első díj 200 ezer forint.

A díjátadót a tervek szerint a szegedi papucs napján, június 26-án rendezik a szegedi Szent-Györgyi Albert Agórában, ahol a díjat nyert, valamint a zsűri által kiválasztott alkotásokat be is mutatják a közönségnek.

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Szegedi Papucsért Alapítvány 2019-ben írt ki először pályázatot a szegedi papucs újragondolására 40 év alatti formatervező művészeknek és hagyományőrző kézműveseknek.

A két évvel ezelőtti pályázatra összesen 33 pályamű érkezett, a hagyományos kategória első helyét a 15 éves Kovács-Csizmadia Márton újragondolt teljes egészében bőrből készült szegedi papucsa nyerte, háromdimenziós bőr virágdíszítésekkel.

A formatervezők kategóriájába a legkülönfélébb színes és látványos megoldások érkeztek be, a zsűri Bognár Angéla, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatójának pályamunkáját ítélte a legjobbnak, a fiatal tervező az eredeti papucsokból inspirálódva rögzíthető, levehető pomponokkal egy személyre szabható papucsot tervezett.

A szegedi papucs viselésének és készítésének élő hagyománya 2018-ban került fel az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére.

Nyitóképünk illusztráció.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: pályázat szegedi papucs Szent-Györgyi Albert Agóra hagyományőrzés Szegedi Papucsért Alapítvány

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés