Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 5. 12:47

Freedom House: Magyarország csak részben szabad és már nem demokrácia

A nemzetközi szervezet elemzése szerint Magyarország nem csak a térségben sereghajtó, több afrikai és ázsiai államban is nagyobb a szabadság, mint nálunk.

Hirdetés

Magyarország az utóbbi években sem szerepelt valami fényesen a szabadság és a demokrácia érvényesülését mérő elemzésekben. A Freedom House legfrissebb jelentése szerint a helyzet olyan mértékben romlott, hogy hazánk már nem fér be sem a szabad, sem a demokratikus országok kategóriájába.

A szabadságjogok érvényesülését a Freedom House egy 100 pontos skálán méri, ebből hazánk mindössze 69-et ért el, eggyel kevesebbet mint tavaly. Ez a szám úgy jött ki, hogy a politikai jogok terüetén 40-ből 26, a polgári jogok esetében pedig 60-ból 43 pontot értünk el.

Ezzel Magyarország csak részben szabad országnak számít. Olyan államok utasítottak minket maguk mögé, mint Peru, Szenegál, Tunézia, Botswana, Namíbia és Mongólia.

A demokrácia működésének tekintetében még súlyosabb a helyzet, 100-ból csak 49 pontra értékelték a hazai helyzetet a szakértők. Ezzel a korábbi „félig konszolidált demokrácia” kategóriából átkerültünk a hibrid rezsimek közé – vagyis a nemzetközi szervezet olyan országnak lát minket, ami a demokráciák és a tekintélyelvű rendszerek keverékeként írható le.

A legalacsonyabb értékelést a hazai médiahelyzet és a korrupció miatt kaptuk.

Ezzel a pontszámmal Magyarország utolsó helyen áll a környező uniós tagállamok között. Nem csak a visegrádi négyektől vagyunk messze elmaradva, de a Bulgária, Románia és Horvátország is megelőz minket.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: demokrácia emberi jogok Freedom House jogállamiság korrupció sajtószabadság szabadság
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés