Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 5. 11:45

Orvost! – Ceglédi Zoltán jegyzete

Vannak dolgok, amelyeket gyorsan meg lehet venni, ilyen például a túlárazott külföldi focista. Másokat csak hosszadalmas, odaadó munkával lehet kinevelni. Utóbbira nem a jó magyar focista lesz a példám, hanem az egy országnak elegendő, megbecsült és felkészült egészségügyi személyzet. Ami nincs.

Hirdetés

Nézzük először, mi van helyette, aztán meg azt, mit kellene tenni.

A part egy bő két évtizeddel ezelőtti, itt-ott kifejezetten vacak, helyenként viszont meglepően jó DiCaprio-film. Nem akarom elspoilerezni, mert például a Momentum kecskeméti jelöltje nem is élt még, amikor a filmet bemutatták, és hátha most kedvet csinálok hozzá; csak egy jellemző elemet hoznék ide. A filmben a titkos szigeten működik egy pompás kommuna, fiatal, élettel teli, szexi, fotogén fiúk és lányok. Kicsattannak az egészségtől, és a paradicsomi állapotok közt boldog és napsütéses minden percük. Mármint amíg valakit komolyabb baleset nem ér, például cápatámadás során. Onnantól baj van, mert a fürdőruhás szupermodellek katalógus-otthonában nincs kórház, mentő, sebészeti műtő. Úgy kell odakint élned, hogy nincs alattad védőháló. Le fogsz zuhanni, összefogsz törni, meg fogsz halni.

Na, ilyes rendszer felé vonszoljuk a másik végletből induló, máig átörökített szocialista egészségügyet. Azt a hazugságot, hogy mindenkinek ingyenesen és a lehető legjobb ellátást biztosítjuk, azzal a hazugsággal váltanák fel, hogy ha odafigyelsz, akkor nem lesz bajod, majd megoldod. Tehetősebbje a magánellátásban, de a zöm kábé sehogy.

A probléma gyökere sokfelé ágazik. Reformra szorul, és igen, hívjuk csak annak, ami, reformnak, szóval reformra szorul az egészségbiztosítás, reform kell a teljes struktúrában, és bizony a rekrutációban és ezzel összefüggésben a képzésben is. Kevés ugyanis az egészségügyi dolgozó, és sajnos az egyik legkurrensebb exporttermékünk a magyar orvos és ápoló. Koncentráljunk most csak az utóbbira – azaz legyen elegendő dolgozó, elegendő pénzzel és elegendő tudással. Itthon, a magyar kórházakban. Igen, ez tipikusan olyan feladat, ami legalább kettő, de akár három parlamenti cikluson is átindázik, mielőtt termőre fordulna. Na ja, Orbán Viktornak legalább ennyi állt volna rendelkezésre, ha 2010-ben nekikezd, és mondjuk a médiatörvényt meg a trafikozást későbbre halasztja.

Akárhogy is, a feladat itt van. Lényegesebb több magyar egészségügyi dolgozó kell!

Ami az én olvasatomban azt igényli, hogy kezdetnek az állam a mainál is impozánsabb béremelést hajt végre a szférában. Nem, nem kell a német orvosbérek fölé lőni, ugyanis egyfelől magyar körülményekhez, magyar árakhoz és fizetésekhez arányosítjuk. Másfelől pedig annak is van pénzben kifejezhető értéke, ha valaki a hazájában dolgozhat. Ezt követően pedig radikálisan meg kell emelni a felvehető, államilag finanszírozott létszámot minden, jelenleg egészségügyi hiányszakmára irányuló képzésben. Ingyen kell kiképezni sokszor ennyi ápolót és orvost. Nincs jobb helye a közpénznek, mint azokon a szakokon, ahol a minket gyógyítók tanulják meg a szakmájukat.

Az ingyenes és színvonalas képzéshez, majd az ebből következő kiváló fizetéshez a belépő pedig természetesen egy kutya kemény hallgatói szerződés, melyben a diplomát követően magyarországi munkát vállal a frissen végzett szakember. Azt, hogy amit ráköltöttünk, azt a jól megfizetett munkája elvégzésével, egy, remélhetőleg eddigre szintén átalakított egészségügyi struktúrában, egy átalakított társadalombiztosítás finanszírozásában szolgálja meg. Igen, ha ma nekikezdenénk, akkor se futna már végig az első „reformévfolyam” időre, nem a soron következő, de a 2026-os választásra sem. De nézhetjük úgy is, hogy ha Orbán azonnal nekiugrott volna a feladatnak, úgy már hét-nyolc diplomakör lefuthatna a 2022-es elszámolása idejére.

Biztos vagyok abban, hogy nincs más út. Vagy azzal áltatjuk magunkat, hogy mindig egészséges, fiatal trópusi hippik leszünk, akik kifekszik a bajt, vagy meg kell teremtenünk a működőképes magyar egészségügyet. Ami csak akkor működik, ha lesz, aki gyógyítson. Ha ezt sikerül belátni, akkor a következő választás után, bárki is kerüljön hatalomra, konszenzus születhetne arról, hogy miként a rendszerváltástól másfél évtizeden át minden releváns párt egyetértett az uniós csatlakozásban, most a fontos közpolitikai ügyeket képviselik így, ciklusokon átnyúlva. Kezdve az egészségüggyel. Talán lehet ez is egy járvány tanulsága, nem csak a kovászolás.

Ceglédi Zoltán

(fotók: imdb)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ceglédi Zoltán egészségügy jegyzet vélemény
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés