Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 5. 10:22

Káoszba fulladhat a hétvégi oltási kampány, lehet hogy teljesen elmarad

De nemcsak az oltások megszervezésében alakult ki káosz, hanem a kormányzati kommunikációban is – kérdéses, kapnak-e egyáltalán vakcinát azok, akiket csütörtökön sms-ben behívtak.

Hirdetés

„Az erre a hétvégére meghirdetett tömeges oltási akció technikai hibák miatt elmarad. Az a több mint 70 ezer 60 év alatti krónikus beteg, akit csütörtökön SMS-ben hívtak oltásra, más időpontban lesz beoltva. A hiba javítása zajlik, minden érintettől elnézést kérünk.”

Ez az üzenet jelent meg rövid ideig a hivatalos koronavírus tájékoztató oldalon, néhány perc múlva azonban eltávolították – addigra azonban több híroldal, többek között a Magyar Hang, és  a Telex is átvette a hírt.

Korábban arról érkeztek hírek, hogy nagyon sok olyan embert hívtak be SMS-ben oltásra, aki már megkapta azt, másoknak pedig olyan oltópontokat jelöltek ki, amelyek akár több száz kilométeres távolságra vannak a lakóhelyükről. 

A hétvégi oltások megszervezésével kapcsolatos súlyos problémákról Orbán Viktor is beszélt a reggeli rádióinterjújában. A miniszterelnök elmondta: 

„az egész rendszert meg kellett állítani, ma reggel ezt el is döntöttük, és az adatokat fölül kell vizsgálni”.

Hogy ez valóban a hétvégi oltások teljes felfüggesztését jelenti-e, az egyelőre nem egyértelmű. A miniszterelnök azt ígérte, Müller Cecília be fog jelenteni egy telefonszámot, ahol jelezni lehet, ha valaki problémát észlel.

Az oltások megszervezése és lebonyolítása eddig is nehézkesen alakult, szegedi háziorvosok már korábban jelezték, hogy mindez olyan adminisztratív terhet jelent, amivel nehezen tudnak megbirkózni – gyógyításra pedig alig marad idejük.

Az elmúlt időszak eseményei mindenesetre cáfolják Orbán Viktor korábbi optimizmusát az oltások ütemével kapcsolatban. A miniszterelnök 2020. december 18-án még azt nyilatkozta:

„Tehát ma egy általános országos, egy-két nap alatt történő teljes átoltásnak a föltételei megvannak, az oltási tervünk rendelkezésre áll. Az ehhez szükséges eszközökkel, számítógépes nyilvántartással, adatbázissal, helyszínkijelöléssel, mindennel készen vagyunk, a vakcina hiányzik.”

Ezen a hétvégén 1 millió helyett csak 74 ezer ember átoltását tervezték, de egyelőre úgy tűnik, ez nem, vagy nem teljesen fog megvalósulni.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járványkezelés kormányzati kommunikáció koronavírus Müller Cecília oltás Orbán Viktor vakcina
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés