Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Tudja, mi áll azon az utcanévtáblán, amit több mint 15 millió forintért adtak el Londonban?
Művház 2021. március 5. 07:30

Tudja, mi áll azon az utcanévtáblán, amit több mint 15 millió forintért adtak el Londonban?

Hát az, hogy Abbey Road.

Hirdetés

A Beatles-rajongók kultikus londoni utcája, az Abbey Road egy utcanévtáblája 37 ezer 200 fontért, vagyis mintegy 15,7 millió forintért kelt el egy árverésen. A BBC szerint a leütési ár messze meghaladta az előzetesen becsült 1000-2000 fontot.

A londoni St. John's Wood városnegyed utcájának a nevét az egyik legnépszerűbb Beatles-album is viseli, aminek borítóján látható a popzene történetének egyik leghíresebb fotója, az Abbey Road zebráján átkelő négy zenész.

Abbey Road egyébként annak a legendás hangstúdiónak is a neve, ami az utcában található, és ahol az album felvételei készültek. Az eredetileg kilencszobás házat 1829-ben építették, 1928-ban a Gramophone Company vásárolta meg, ők alakították át hangrögzítő stúdióvá, ami 1931-ben nyílt meg. Eleinte klasszikuszenei felvételeket készítettek, de a repertoárjuk gyorsan bővült jazz- és popzenével. A stúdió a Beatles mellett olyan zenészek révén vált világhírűvé, mint Cliff Richard, Al Stewart, a Pink Floyd és a Shadows.

A popzene történetének egyik leghíresebb fotója, a The Beatles Abbey Road című lemezének borítója

Az utcanévtábla egyike az ikonikus, fehér alapon fekete és piros westminsteri utcanévtábláknak, amiket 1967-ben tervezett Sir Misha Black brit építész és dizájner. Az árverésen ezen kívül további 274 utcanévtáblát vettek meg. A westminsteri városi tanács megbízásából eladott tételek összesen 143 ezer 517 fontot hoztak, még az utolsó pillanatokban is érkeztek licitek a világ minden tájáról.

Sokkal többért kelt el a tábla, mint amire számítottak

„Londoniként elejétől a végéig óriási móka volt a város utcanévtábláinak elárverezése, nagy megtiszteltetés, hogy a részese lehettem” – mondta Catherine Southon, a nevét viselő aukciósház tulajdonosa. „Döbbenetes volt az árverést kísérő érdeklődés és a nemzetközi licitharc.”

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: árverés aukció John Lennon könnyűzene Paul McCartney pop rock The Beatles zene Abbey Road hangstúdió stúdió
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés