Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 4. 14:30

Szent-Iványi István: Rosszul taktikázott a Fidesz, amikor kilépett a néppárti frakcióból

Orbánék együtt csúsztak le Szájer Józseffel az ereszcsatornán, de ma vesszőfutásukra végre pont került – csak egy az ellenzéki reakciók közül a Fidesz néppárti frakcióból való kilépése kapcsán. Politikai értelemben mekkora kudarc ezt a történet a Fidesz számára – erről beszélgetett Szent-Iványi István külpolitikai szakértővel Balogh Judit a Téma szerdai adásában.

Hirdetés

Szent-Iványi István elmondta, a Fidesznek még akkor is kudarc az Európai Néppárt frakciójából való távozás, ha végül nem is volt váratlan, ami történt. A párt hazai támogatottságát valószínűleg nem fogja megrengetni, de sokakat elgondolkodtad majd, hogy a kormánypárt kikerült az európai politika főáramából, nem tagja többé az unió meghatározó politikai erői közül egyiknek sem.

A szakértő  szerint sokatmondó, hogy a fideszes képviselők azt nyilatkozták, nem kívánnak másik frakcióhoz csatlakozni, inkább függetlenként folytatják.

Ugyanis, ha csatlakoznának másik képviselőcsoporthoz, azzal megszűnhetne a néppárti tagságuk is – így azonban még reménykedhetnek benne, hogy van visszaút, bár ez már nem rajtuk múlik.

A Fidesz eltaktikázta magát, hiszen 2019-ben még emelt fővel távozhatott volna, és új, viszonylag erős csoportot hozhatott volna létre olyan szövetségesekkel, mint Matteo Salvini és Jarosław Kaczyński. Most már csak bekéredzkedni tudnak valahová.

Szent-Ivány szerint egyelőre a Fidesz távozását a frakcióból nem tekinthetjük az Európai Unióból való kilépés előkészítésnek – ez belpolitikailag is túl kockázatos volna a kormánynak.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Balogh Judit Európai Néppárt Európai Parlament Európai Unió Fidesz kilépés Szeged Televízió Téma
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés