Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 4. 20:55

Az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte az orosz vakcina vizsgálatát

Ha jóváhagyják a vakcinát, az oroszok néhány hónap múlva már 50 millió ember beoltására elég Szputnyik V-t tudnának szállítani az EU-ba.

Hirdetés

Megkezdte az orosz Szputnyik V vakcina úgynevezett gördülő vizsgálatát (rolling review) az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) – közölte csütörtökön az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI), és erről adott ki közleményt az EMA is.

Az orosz tájékoztatás szerint a CHMP a vizsgálati eljárás megindításáról a vakcina felnőtteken elvégzett laboratóriumi és klinikai vizsgálati eredményeinek alapján döntött.

Az EMA fel fogja mérni, hogy a Szputnyik V vakcina megfelel-e az EU hatékonysági, biztonsági és minőségi szabványainak.

Kirill Dmitrijev, az RFPI vezérigazgatója szerint jóváhagyás esetén júniustól 50 millió ember beoltásához elegendő Szputnyik V lesz szállítható az unióba. Kiemelte, hogy a vakcinaügyi együttműködésnek a politika fölött kell állnia, és hogy a Szputnyik V alkalmazását eddig 42 országban hagyták jóvá, ezek összlakossága 1,1 milliárd ember.

Stefan De Keersmaecker,

az Európai Bizottság egészségpolitikai szóvivője annyit közölt, hogy jelenleg nem tárgyalnak a Szputnyik gyártóival, vagy a mögöttük álló szervezetekkel arról, hogy oltóanyagot vásároljanak

– írja a hvg.hu.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön önkéntes társadalmi aktivistákkal találkozva arról beszélt, hogy

csakis nemzetközi összefogással lehet a járványt véglegesen legyőzni.

Oroszországban eddig több mint kétmillióan kapták meg a védőoltás mindkét komponensét és szintén több mint kétmillióan az első injekciót.

Putyin azt is elmondta, hogy Oroszország 85 régiójából kilencben még nem kezdődött el a lakosság oltása.

Oroszországban a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 11 358-cal 4 millió 290 ezer 135-re emelkedett. A napi növekedés 0,27 százalék, az új esetek 12,4 százaléka tünetmentes.

Az aktív fertőzöttek száma 332 ezer 455-re csökkent, míg a halálos áldozatoké 475-tel 87 ezer 823-ra nőtt, a felépülteké pedig 16 ezer 123-mal 3 millió 869 ezer 857-re emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 112,1 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 343 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 545 ezer 920 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: betegség covid-19 engedély Európai Gyógyszerügynökség Európai Unió fertőzés gyógyszer járvány koronavírus laboratóriumi vizsgálat oltás oltóanyag Oroszország pandémia Szputnyik V vakcina világjárvány vírus vizsgálat Vlagyimir Putyin
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés