Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete: azonnal zárják be az általános iskolákat!
Szegeden 2021. március 3. 19:42

Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete: azonnal zárják be az általános iskolákat!

Sőt, könnyen lehet, hogy ezzel már elkéstünk. Érdekellentét áll fenn a tanárok és a szülők között ebben a kérdésben, de ez viszonylag könnyen feloldható lenne – állítja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

Hirdetés

– A járványhelyzet súlyosbodása miatt az általános iskolák azonnal bezárását követeli a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) – mondta hírportálunknak az érdekvédelmi szervezet országos választmányának elnöke, Komjáthy Anna.

Elismerte, hogy komoly az érdekellentét ebben a kérdésben a diákok szülei és a tanárok között. Az előbbiek a jövedelem-kiesés miatt aggódnak, a másik oldalon a tanárok életvédelme áll. Erről beszélt egyébként a Szeged Televízió Téma című műsorában Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, amikor arra emlékeztetett több, mint negyven tanár halt meg eddig koronavírus-fertőzés következtében, a szakszervezet információi szerint.

Mi hát a megoldás?

A konfliktus könnyen feloldható, de nem a szülők részére adandó száz százalékos táppénzzel, amivel az utóbbi időben olyan gyakran találkozhatunk az erről szóló híradásokban.

Komjáthy Anna szerint a többi uniós tagállamhoz hasonlóan Magyarországon is be kellene vezetni a jövedelempótló támogatást, amelyet azok a szülők kaphatnának, akik az iskolabezárások miatt otthon vigyáznak gyerekükre.

Németországot hozta példának, ahol a járványhelyzet miatt az időlegesen munkavégzés nélkül maradt munkavállalók az állami támogatásnak köszönhetően korábbi havi jövedelmük kilencven százalékára jogosultak. – Táppénzhez a mai szabályozás szerint nehéz idehaza hozzájutni. Legalább ilyen nyomós érv, hogy a szülők nem betegek, így ellátásukat nem táppénzből kell megoldani – tette hozzá a választmányi elnök.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete adatkéréssel fordult két minisztériumhoz, a Belügyminisztériumhoz, az Emberi Erőforrások Minisztériumhoz, valamint a fenntartókhoz: tankerületi központokhoz, a szakképzési centrumokhoz és az önkormányzatokhoz.

A PDSZ tudni szeretné, mekkora az iskolákban és az óvodákban az átfertőzöttség. Alapvetően két kérdésre várnak választ: hány gyerek hiányzik fertőzés miatt az oktatásból, és a tanárok és tanítók közül hányan igazolt COVID-19-fertőzöttek.

– A legtöbb választ eddig az óvodákból kaptuk. Ez alapján az derül ki, hogy az egészen kistelepüléseket a legtöbb esetben teljesen elkerülte a fertőzés – hallhattuk a PDSZ vezetőjétől. Szerinte ez azt jelenti, hogy amennyiben döntenének a további szigorításokról, egészen biztosan nem kellene minden óvodát bezárni. Ez értelmetlen lenne olyan helyeken, ahol egyáltalán nincs jelen a fertőzés.

– Mennyi időre kellene bezárni az általános iskolákat és az óvodákat, ha megszületne ez a döntés?

– Most kellene zárni, és addig kellene ezt fenntartani, amíg a pedagógusokat beoltják – kaptuk a választ, ami jó szervezés mellett egy-két hétnél nem venne igénybe több időt.

Komjáthy Anna hivatkozott arra felmérésre, amelyet a PDSZ készített közel 1600 tanár bevonásával. Őket arról kérdezték: beoltatnák-e magukat. A megkérdezett tanárok és tanítók nyolcvannégy százaléka beoltatná magát.

– Igaz, hogy a hazai tanártársadalomnak közel egy százaléka az 1600 megkérdezett, de a teljes foglalkozási ágra is igaz lehet a felmérés eredménye, ami nagyon messze áll attól a hivatalosnak minősített adattól – ez Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkártól hangzott el –, ami szerint a tanárok mindössze huszonhat százaléka oltatná be magát. Mára a tegnapi kormányzati adat harmincnyolc százalékra emelkedett – tudtuk meg a szakszervezet képviselőjétől.

Még egy adalék: a szakszervezet novemberben ugyanezt, azaz az iskolák azonnali bezárását kérte...

B. P.

Komjáthy Annáról készült nyitóképünket a Blikktől vettük át.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: iskolabezárás járvány koronavírus pandémia PDSZ Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Pedagógusok Szakszervezete Szeged Televízió Téma Totyik Tamás vakcina védőoltás világjárvány Komjáthy Anna
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés