Hirdetés
Túl a városon 2021. március 3. 17:58 Forrás: euronews

Karikó Katalin hírnevét a tudósok, a tanárok és az ápolók érdekében szeretné használni

A női tudósokra és ápolókra fókuszáló webináriumot szervezett az Európai Parlament, amely keretében a gyógyszeripar kutatói, a nemek közötti egyenlőség szakértői, az egészségügyi- és szociális munkások, valamint az EP-képviselők találkoznak. Az eseményen felszólalt Karikó Katalin is.

Hirdetés

A kutatónő elmondta, nagyon jó tanárai voltak, akiknek köszönhetően indult el a világhírt meghozó úton és lett kutató. Kiemelte, a stabil családi háttér is nagyon fontos volt annak érdekében, hogy anyaként, feleségként és kutatóként is helyt tudott állni. Példáként elmondta, férje sohasem kérte arra, hogy főzzön, olyankor, amikor a laboratóriumban kellett dolgoznia.

A beszélgetés során az is elhangzott, egy újabb szerepbe is bele kell tanulnia, hisz február 23-án megszületett első unokája.

Karikó Katalin elmondta, váratlanul jött számára a hírnév, aminek köszönhetően ország-világ megismerhette nevét. Kiemelte, ezt az ismertséget arra is szeretné felhasználni, hogy felhívja a figyelmet a tudósok, a tanárok és a bevándorlók fontosságára. „És az összes ápoló és gondozó fontosságára, ők nem csak most, hanem mindig igazi hősök, akik kockára teszik életüket, nagyon tisztelem őket” – tette hozzá.

A jelenlegi járványhelyzetről elmondta, az új, mutáns vírusok fertőzőbbek, de az oltások segítenek a koronavírus leküzdésében.  Kifejtette, ő optimista, és a vakcinák segítségével normalizálódni fog a helyzet. Úgy gondolja, hogy az Egyesült Államokban nyár végére, ősz elejére már rendeződik a helyzet.

Azzal kapcsolatban, hogy innentől kezdve minden évben oltatni kell-e majd magunkat, vagy mennyi ideig hatékonyak a mostani oltások, nem tudott semmi konkrétumot mondani, mivel ehhez nincsenek adatok. „Még csak most kezdtük el beadni az oltásokat, meg kell nézni, miként alakul majd a védettség. Jelenleg nincs olyan ember, aki legalább egy éve be van oltva”. Azt azonban hangsúlyozta, akik megfertőződtek, azok 6 hónap múlva kaphatják el ismét a vírust, az oltás ennél hosszabb védelmet biztosít.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Karikó Katalin oltás

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés