Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 3. 16:41

Az első kettő legyen egyforma vakcina, utána bármilyen mást is lehet kapni

Szakemberek véleménye szerint abból nem lehet gond, ha két különféle vakcinát kap valaki. Azonban az első immunizáció két oltásánál ajánlott, hogy egyforma legyen, mivel eltérés esetén előfordulhatnak hevesebb immunreakciók.

Hirdetés

Egyre több vakcinát érkezik Magyarországra, kedden megjött Pfizer-vakcinák után egy újabb szállítmány orosz Szputnyik oltóanyag várható Emellett 250 ezer kínait is leszállítottak, ebből március közepén várható az újabb szállítmány. Van valamennyi Moderna és Astra Zeneca is. Mivel mindegyikből nincs egyszerre elegendő mennyiség, így joggal vetődik fel, hogy keverhetők-e az oltóanyagok. Van olyan virológus, aki szerint immunológia szempontból mindegy melyik vakcinát kapjuk. Duda Ernő szerint a vakcinák erősítik egymás hatását. Szerinte inkább adminisztrációs szempontból fontos, hogy ugyan azt a vakcinát kapjuk, mert így könnyebb lesz annak nyilvántartása.

Egy másik szakértő, Rusvai Miklós szerint azonban célszerűbb, ha az első két oltás ugyanazzal a vakcinával történik,

mivel kevés a tapasztalat, hogy mi lesz, ha két különféle oltóanyaggal végzik el az alapimmunizálást, és előfordulhatnak hevesebb immunreakciók. Később azonban már bármelyik vakcinát beadható.

Ezt a véleményt erősítette meg Müller Cecília, az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján, aki elmondta célszerű ugyan azt a vakcinát beadni az alapimmunizáció alkalmával. Azt is elmondta, zajlanak olyan kísérletek, amelyek során azt vizsgálják, hogy két különböző hatásmechanizmusú vakcina képes-e erőteljesebb immunválaszt kiváltani és erősebb védettséget biztosítani. Azonban ezek eredményére még várni kell.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Duda Ernő koronavírus Müller Cecília oltás Rusvai Miklós
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés