Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Tóth Judit Mária: Az nem jó szabályozás, ami bárkit is arra kényszerít, hogy elhagyja az állami betegellátást
Túl a városon 2021. március 3. 11:52 Forrás: Szeged Televízió

Tóth Judit Mária: Az nem jó szabályozás, ami bárkit is arra kényszerít, hogy elhagyja az állami betegellátást

5500 orvos nem volt hajlandó aláírni az új szerződését, aminek hétfő éjfél volt a határideje. Az országos kórház- főigazgató szerint ez hatalmas eredmény. De mi van a háttérben? Szegeden például zsarolásról beszélnek az orvosok. Tóth Judit Mária, a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke volt Balogh Judit vendége a Téma keddi adásában.

Hirdetés

Előzetes felmérések alapján arra lehetett számítani, hogy akár több tízezer orvos és szakdolgozó is kiléphet az egészségügyből az új szolgálati jogviszony kedvezőtlen feltételei miatt. A jelenlegi információk szerint eddig 5-6 ezren döntöttek úgy, hogy nem írják alá a szerződést. Tóth Judit Mária elmondta:

Ha a járványhelyzetben akár csak egyetlen dolgozó is arra kényszerül, hogy elhagyja az állami betegellátást, akkor rossz a törvény.

Az egészségügy eddig is létszámhiánnyal küzdött, mintegy 9 ezerrel több szakdolgozóra lenne szükség az egyik szakmai szervezet szerint. Ez azt jelenti, hogy a munkavállalók távozása szinte biztosan ellátási problémákat fog okozni.

Összehasonlításképpen, az 5-6 ezer távozó munkavállaló három megyei kórház teljes egészségügyi személyzetének felel meg.

A kamara attól is tart, hogy akik hajlandóak voltak aláírni a szerződésüket, azok sem maradnak hosszú távon. Többen jelezték ugyanis a szervezetnek, hogy azért fogadták el a feltételeket, mert úgy látták, nincs más lehetőségük – de a veszélyhelyzet lejártával új állás után néznek majd.

A műsorban megszólalt egy neve elhallgatását kérő szegedi orvos is. Elmondta, az új szabályok olyan abszurd helyzetet teremtenek, amiben például a kötelező pihenőidejüket nem fizeti ki a klinika, azt levonják a fizetésükből.

Majdnem, hogy mi fizethetünk azért, hogy ügyelhettünk – mondta el.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Balogh Judit egészségügy egészségügyi szolgálati jogviszony járvány orvosbér szegedi klinika Téma veszélyhelyzet
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés