Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Jöttek újabb Pfizer-vakcinák, jön még nemsokára Szputnyik, a következő kínai szállítmány pedig március közepén várható
Túl a városon 2021. március 2. 21:57

Jöttek újabb Pfizer-vakcinák, jön még nemsokára Szputnyik, a következő kínai szállítmány pedig március közepén várható

Magyarországra a lekötött mintegy 31 millió vakcinának eddig 7 százaléka érkezett meg a kormányzati tájékoztató oldal szerint. Mostantól nem tesznek félre vakcinát, ami érkezik, azt felhasználják.

Hirdetés

A kedden érkezett Pfizer-vakcinák után hamarosan megérkezik az újabb szállítmány az orosz Szputnyik oltóanyagból. A következő kínai vakcinaszállítmány március közepén várható – írta a koronavirus.gov.hu kedden.

Azt írják,

Magyarország az eddigi 6,5 millió adagról 10,9 millióra növelte a lekötött Pfizer–BioNtech-oltóanyag mennyiségét. Így már összesen 31 millió adag oltóanyagot kötöttünk le.

Ebből 24 millió adag oltóanyag várható az uniós beszerzésből, ennek eddig 5 százaléka érkezett meg három gyártótól (Pfizer, Moderna, AstraZeneca).

Kedden 114 ezer 660 adagot tartalmazó Pfizer-vakcina szállítmány érkezett Magyarországra. Ezt az oltási protokoll szerint kiszállították a kórházi oltópontokra, ahol a regisztrált idősek oltását folytatják vele.

Az AstraZeneca-vakcinával a 18-59 év közötti krónikus betegeket oltják, ezt eddig a háziorvosok végezték, de ezen a hétvégén a kórházi oltópontokra fogják hívni az oltandókat.

A Janssen és a CureVac még nem rendelkezik uniós engedéllyel, így még nem is szállított oltóanyagot Magyarországra. A Janssen március közepén kaphatja meg az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség (EMA) engedélyét, ebből a vakcinából egy oltásra lesz csak szükség, így a lekötött 4,36 millió adag ugyanennyi ember oltását teszi lehetővé.

Kiemelték, hogy miután az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezik, az oltások felgyorsítása érdekében Magyarország orosz és a kínai vakcinák beszerzésére is szerződött. Ezekből további 3,5 millió ember oltására elég vakcina érkezik majd a következő hónapokban.

Az eddig érkezett Szputnyik-vakcinával az elmúlt időszakban a regisztrált idősek oltását végezték a kórházi oltópontokon, illetve 100 ezer már múlt héten beérkezett oltóanyag a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) felszabadítására vár.

Már Magyarország felé tart az újabb orosz vakcinaszállítmány, 180 ezer adag első oltáshoz és 100 ezer adag második oltáshoz elég vakcina érkezik hamarosan az országba.

(Az orosz vakcina esetében eltérő az első és a második oltás.) 

A kínai vakcinával is már második hete zajlik az oltás.

A regisztrált idősek oltásához múlt héten 275 ezer Sinopharm-vakcinát kaptak a háziorvosok, ezen a héten pedig újabb 250 ezer adagot kapnak. A következő kínai vakcinaszállítmány március közepén várható.

„Magyarország immár 5 oltóanyaggal rendelkezik, ennek is köszönhető, hogy felgyorsulhatott az oltás, és uniós átlag fölött van a lakosság átoltottsága” – írják.

A kormányzati portál Magyarországra érkezett vakcinák típusa és mennyisége című friss tájékoztatása szerint a lekötött mintegy 31 millió vakcinának eddig 7 százaléka érkezett meg. Az uniós lekötött mennyiségnek az 5 százalékát, míg a lekötött keleti vakcináknak a 13 százalékát szállították eddig.

György István államtitkárnak, az országos oltási munkacsoport vezetőjének a témában tartott keddi tájékoztatója alapján a 444 azt írja,

módosították az oltások kétkörös rendjét: eddig nem nyúltak hozzá azokhoz a vakcinakészletekhez, amiket félretettek az ismétlő oltásokhoz, hogy azok biztosan meglegyenek. Mostantól viszont egy ideig felhagynak ezzel, ami vakcina érkezik, azt elhasználják.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: AstraZeneca betegség covid-19 fertőzés járvány járványkezelés kínai vakcina koronavírus Moderna oltás oltóanyag Pfizer Sinopharm Szputnyik V vakcina vírus
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés