Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Joe Biden véghezviheti azt az Egyesült Államokban, amit Botka László miniszterelnök-jelöltként akart itthon megvalósítani
Túl a városon 2021. március 2. 18:30

Joe Biden véghezviheti azt az Egyesült Államokban, amit Botka László miniszterelnök-jelöltként akart itthon megvalósítani

Fizessenek a gazdagok! – Amerikában ez most valóban megvalósulhat: akinek 50 millió dollár fölötti vagyona van, arra két százalékos vagyonadót vetnének ki.

Hirdetés

A Business Insider írt arról a demokrata törvényjavaslatról, amelynek lényege, hogy a gazdagok különadót fizetnek:

akinek az adóévben az éves átlagos vagyona meghaladja az 50 millió dollárt annak a két százalékos adót kellene fizetnie, 1 milliárd dollárt meghaladó vagyonra pedig egy százalékos pótadót vetnének ki a két százalékon felül.

A javaslat egyik előterjesztője Elizabeth Warren, aki már régóta küzd azért, hogy az amerikai kabinet bevezesse a különadót. Tíz év alatt legalább 3000 milliárd dollár bevételt jelentene ez az adónem és egy százalékkal növelné évente az Egyesült Államok GDP-jét. A számítások szerint az adó 2023-ban nagyjából 100 ezer amerikai háztartást érintene. A törvényjavaslat úgy teremtene igazságosabb gazdaságot, hogy közben a háztartások 99,95 százalékának terhei nem növekednének.

Hogy tényleg sikerül-e Joe Biden adminisztrációjának átvinnie az elképzeléseket, az hamarosan kiderül.

2017-ben, amikor Szeged polgármesterét, Botka Lászlót miniszterelnök-jelöltnek kérte fel az MSZP, kísértetiesen hasonló elképzelések szerepeltek a miniszterelnök-jelölti programban. Abban az is olvasható volt, hogy

„ahhoz, hogy Magyarország leszakadó felét felzárkóztassuk, nem elég tehát az esélyegyenlőség ígérete. A viszonylagos vagyoni egyenlőségre is törekednünk kell.”

Az Amerikai Egyesült Államok ebben most példa lehet. Sőt, újra példa lehet. Sőt, négy év után újra, jó, követendő példa lehet.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Botka László Egyesült Államok GDP Joe Biden különadó adó Amerikai Egyesült Államok
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés