Hirdetés
Túl a városon 2021. március 2. 07:13 Forrás: Szegedi Tükör

Űrnapló, 3021. február 1. – Zsadányi Nagy Csaba olvasói levele

Gyorsjelentés az Explorer Researcher XYZ0123 űrhajó fedélzetéről.

Hirdetés
Hirdetés

A parancsnok jelenti, hogy a felderítés széles körű és sikeres volt, rengeteg mintát begyűjtöttek, sok kérdésre azonban csak a hazatérést követően, laborvizsgálatok során lehet majd megnyugtató választ adni. Az expedíció célja a Tejföl-rendszer egyik alrendszerének közepes hőmérsékletű, korábban aktív életjelenségeket mutató bolygója volt.

Űrhajónk több leszállóegységet küldött az égitestre, ezek közül a már publikálható legérdekesebb felfedezések: a vizsgált medencében több óriási, kráterszerű építményt találtunk, egyes vélemények katonai támaszpontoknak, mások küzdőtérnek vélik. Utóbbira vonatkozóan nem találtak vadállatok őrzésére szolgáló ketreceket, sem nagyobb csontlelőhelyeket. Természetesen lehet, hogy egy összefüggő radarrendszer egységeiként, akár rakétakilövő állomásként hadászati célra építették. Megtaláltuk a korabeli űrkikötőt egy kisebb település határában. Ide külön vasutat építettek a szerkezeti elemek, üzemanyag szállítására. Az űrállomás központja itt is egy betonteknő és a csatlakozó, lakóházaknak álcázott építménycsoport lehetett.

Tisztelt Olvasóink!

Szerkesztőségünk fenntartja a jogot arra, hogy az észrevételeket, olvasói leveleket rövidítve, szerkesztett formában adja közre.

Az építmények anyaga igen változatos, de a tetőelemek legtöbbje elporladt, valószínűleg helyi szerves anyagból készülhetett. Találtunk egy oszlopon levő, valószínűleg az őslakók egyikét ábrázoló alakzatot. Előbb űrhajósemlékműnek véltük, s néma főhajtással álltuk körbe. Viszont robotunk letapogató megörökítéssel a köpcös, gyűrött ruházatú (vagy védőfelszerelésű) alakzat lábánál a következő feliratot találta, amit sikeresen lefordított: A nagy honvédőnek! Mások szerint ez téves értelmezés, mivel igaz, hogy egyik csápjában fegyverszerű tárgyat tart, de a másikban egy hatalmas, gránitból formált, vastag és lapos valamit, amin „az alaptörvény huszonegyedik változata” írásjelek sorakoznak. Viszont holttesteket, egyéb alakok formáit itt nem leltük. A nagy felirat alatt megtaláltuk a szobor nevét, amit később számtalan más mintából is ki lehetett mutatni: O1G. De sikerült temetkezési helyet is fellelni, igaz, az első lelőhelytől jóval távolabb. Itt különböző minőségű ásványokból kialakított tárlókban őslakók csontjait őrizték egyedi és csoportos elrendezésben. A központi helyen vörösmárvány tárlóban egyetlen maradványt találtunk, rendezett formában, így az őslakók méreteiről, alakjáról már sikerült ismereteket szerezni. A márványtárló oldalán ismeretlen felirat volt: Mathias Rex Hungariae. Valószínűleg kapcsolat fűzheti a mellette levő kisebb, kevésbé díszes tárlóban levő maradványokhoz: Johannes Corvinus.

Még egy rejtélyes feliratot találtunk a nagyobbik tárló lábazatán: Itt járt Kásler Miklós. De hogy ki lehetett ez a személy, arra sem írott, sem faragott információt nem leltünk. Csak egy besurranó senki, aki így akart magának emléket állítani? Szerintünk ennek tisztázására nem érdemes több energiát fordítani.

Zsadányi Nagy Csaba

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: olvasói levél Szegedi Tükör Zsadányi Nagy Csaba

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés