Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 1. 21:47

Egyre több kórházból jönnek a tömeges felmondásról szóló hírek

Eddig Dél-Pesten, Tatabányán és a budapesti Szent Imre Kórházban jelentettek tömeges felmondásokat.

Hirdetés

Az Orbán-kormány döntött úgy, hogy egészségügyi veszély- és vészhelyzet közepette szabja át az egészségügyi dolgozók jogállását, próbál velük új munkaszerződést aláíratni, kihasználva a jóhiszeműségüket és a lelkiismeretüket. Csakhogy ezt a megalázást nem mindenki hajlandó elviselni, sorban jöttek a hírek az elmúlt órákban, hol, melyik kórházban állnak fel orvosok és egészségügyi szakdolgozók.

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet II. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztályon például mindössze 3 orvos írja alá az új szerződését, így az osztály lényegében működésképtelenné válik – olvasható dr. Dobosi Zsolt orvosigazgató levelében, amit a Nemzeti Népegészségügyi Központnak írt.

A 400 ezer ember ellátásáért felelős kórházban így az I-es és III-as belgyógyászati osztályokra hatalmas teher hárul a következő időszakban.

Hatalmas a káosz a tatabányai Szent Borbála Kórházban – írja a Facebookon Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő. Egy üzenetet is közöl, ebben az olvasható, hogy március 1-jén nem lesz éjszakai műszak a Sürgősségi Betegellátó Osztályon.

„Felmondott az összes közalkalmazott orvos munkavállaló a sürgősségi osztályon, többen távoztak a radiológiáról, többek között az osztályvezető, a kardiológián az osztályvezető főorvoson kívül két rezidens maradt, gond van a nefrológián is alig maradt orvos, a pszichiátrián a nővérek távoztak. Ez egy megyei kórház, így most működésképtelenné vált” – fogalmaz Kunetz Zsombor.

Szegeden egyelőre nem tudni, mennyien nem írják alá a szerződésüket, de az biztos, hogy legalább 500 főt érintenek azok a követelések, amiket a klinika az egyetem vezetésének átadtak a napokban. Az aláírók egy része május 31-ig szóló záradékkal érvényesítette az új munkaszerződését, amiben elvárja, hogy addig teljesítsék a követeléseit, különben felmond vagy felmondhat.

Hétfő délután a Telex írta meg, hogy a budapesti Szent Imre Kórház intenzív osztálya a Facebookon közölte, hogy ők „lekapcsolják a villanyt”. Itt 17 dolgozó, köztük a teljes ápolói csapat, valamint 6 vagy 7 szakorvos távozik. A hvg.hu azt írja, a Szent Imrében az érsebészeten dolgozó orvosok sem írták alá az új szerződésüket, a sebészetről pedig további 6 ember távozik.

Az Összefogás az egészségügyi szolgálati jogviszony ellen nevű Facebook-csoportban többen kiposztolták az egészségügyben töltött idejük dátumát a március 1-jei zárással.

Egyikük így ír: „Nem írtam alá, mert olyan nővérke akarok lenni eztán is, aki nem egy parancsuralmi rendszer rabszolgája, nem katona, nem egérfogóban vergődő állat, nem a rendszer zsinóron mozgatott bábfigurája, nem lábtörlő, ami ha már túl sok mocskot eltakarított, mehet a kukába.
Nem írtam alá, mert ragaszkodom az alapvető emberi jogomhoz, a szabadon megválasztható lak- és munkahelyemhez. Nem írtam alá, mert mindig lázadó voltam, szabadságharcos, forradalmár. Nem írtam alá, mert az elveimhez ragaszkodó, túlzottan lelkis és beteges igazságérzettel megvert hülye vagyok”.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügy egészségügyi szolgálati jogviszony felmondás negyedik Orbán-kormány Orbán Viktor vezénylés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés