Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Szabó Sándor kérdez, a Fidesz nem válaszol – egy átlagos nap a Kossuth téren Budapesten
Szegeden 2021. március 1. 17:48

Szabó Sándor kérdez, a Fidesz nem válaszol – egy átlagos nap a Kossuth téren Budapesten

Szeged MSZP-s képviselő megpróbált magyarázatot kérni arra, hogy miért kell mindenáron idén júniusig megkötni a szerződéseket az áramszolgáltatókkal. Vajon milyen választ kapott?

Hirdetés

Spoiler: igazából semmilyet.

Az Országgyűlés március 1-jei ülésnapján Szabó Sándor, Szeged MSZP-s országgyűlési képviselője újra felszólalt, Palkovics László, innovációért és technológiáért felelős miniszter kérdezte annak kapcsán, hogy miért kell mindenáron júniusig leszerződni az áramszolgáltatóval azoknak, akik hitel felvételével akarják a napelemes rendszert kiépíteni az ingatlanjukon.

Szabó felszólalásában elmondta.

„Tervezhető, kiszámítható beruházás volt egy-egy napelemes rendszer beszerzése, a család előre láthatta, hány év alatt jön vissza a befektetésük, hogy aztán sok-sok évig élvezhessék kvázi ingyenesen a zöld energiát. Érthető hát, ha kedvezményes banki hitelekkel, vagy az otthonfelújítási támogatással minél többen szerettek volna ilyen rendszert telepíteni. Ez persze az országnak is jó, hiszen a megújuló energia végre nagyobb szerepet kap Magyarországon, ráadásul kevesebb importra szorul az ország. Az érintettek azonban azzal szembesültek, hogy ha valamilyen támogatást akarnak igénybe venni a napelemes rendszerükhöz, akkor már idén júniusig meg kell kötniük a szerződést a szolgáltatójukkal. Ahogy az Miniszter Úr számára is ismert, egy ilyen rendszer tervezése, engedélyezése, beszerelése stb. nagyon sok időt vehet igénybe, és bizony a szolgáltatók sem kapkodják el, hogy jóváhagyják ezeket a rendszereket. Vagyis sokan nagyon nehéz helyzetbe kerültek: önhibájukon kívül kifuthatnak a határidőből, lemaradnak a szaldós elszámolásról, az egész pénzügyi tervük füstbe megy.”

Szeged MSZP-s országgyűlési képviselője ezért három kérdésre várt választ a szakminisztertől:

  • Mi indokolja a hátrányos különbségtételt a támogatásra szoruló családok esetében?
  • Hogyan tudják garantálni, hogy senki ne csússzon ki önhibáján kívül a határidőből?
  • Mire számítsanak azok a családok, akik mégsem végeznek június 30-áig?

Szabó Sándornak Palkovics László helyett parlamenti és stratégiai államtitkára, Schanda Tamás János válaszolt. Az államtitkár elmondta, a Fidesz úgy látja, az országnak az a célja, hogy a villamos energia két helyről származzon hazánkban:

  • atomenergiából és
  • naperőművekből.

Majd idézte a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervet, amely kiemelt feladatul tűzte ki a napenergia hasznosításának a növelését és a Nemzeti Energiastratégia vonatkozó célja, hogy 2035-re legalább 200 ezer háztartás rendelkezzen átlagosan 4 kilowatt teljesítményű, tetőre szerelt napelemmel. Schanda szerint ezzel megvédhető a rezsicsökkentés eredménye. Schanda ezután azt mondta már most is úgy van, hogy csak a szaldón túli szolgáltatásért kell fizetni, majd azzal indokolt, január elsejével életbe lépett az új otthonteremtési támogatás, amivel szerinte, ha valaki erre pályázik, akkor tíz év alatt megtérülhet a beruházás.

Ez mind oké, csak Szabó Sándor nem ezeket kérdezte...

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: MSZP napelem Országgyűlés parlament Schanda Tamás Szabó Sándor Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv Nemzeti Energiastratégia
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés