Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Nem tudni, keddtől mi lesz a szegedi egészségügyi ellátással, felülvizsgálatot ígér, de nem enged a követeléseknek a szegedi klinika vezetése
Szegeden 2021. március 1. 18:01

Nem tudni, keddtől mi lesz a szegedi egészségügyi ellátással, felülvizsgálatot ígér, de nem enged a követeléseknek a szegedi klinika vezetése

Akadozhat az egészségügyi ellátás, de egyelőre tippelni sem lehet, hogy mennyi orvos és egészségügyi szakdolgozó munkaviszonya szűnhet meg március 2-ától. Az egész régió ellátása forog kockán ezekben az órákban. Szegeden az ügy összesen mintegy 500 dolgozót érint, közülük lesz, aki aláír, lesz, aki nem. Aki aláír, egy záradék szerint május 31-ig marad, utána felmondhat, ha nem lesz változás.

Hirdetés

A pénteki, kudarcba fulladt egyeztetés óta nem reagált a szegedi orvosok és egészségügyi szakdolgozók követeléseire a Szegedi Tudományegyetem és a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ vezetése. Érdemi egyeztetés nem volt. Úgy tudjuk, a bosszúhadjárat viszont megindult.

Egy neve elhallgatását kérő szegedi klinikai dolgozó azt közölte: személyes hadjáratot indított a rektori hivatal a renitens dolgozók, főként a hangadók ellen.

A petíciók aláírói azt nehezményezik, hogy a klinika és az egyetem vezetése – bár a források hiányára hivatkozva mond nemet a követelésekben megfogalmazott pótlék- és ügyeletidíj-emelésekre –, mégsem továbbította a dolgozók teljes követeléslistáját az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) felé, ami biztosíthatná a pénzt, csupán valamiféle üzenetet küldtek el szombat éjjel, amiben azt vállalják, hogy felállítanak egy bizottságot, és felülvizsgálják a PhD-fokozat után járó, eddig csak részben kifizetett juttatások jogosultságát.

„A klinika nem közvetítette az OKFŐ-nek a követeléslistánkat, és érdemben nem tesz semmilyen lépést az orvosok és a szakdolgozók felé” – tette hozzá a szegedi klinika dolgozója.

Megtudtuk, a dolgozók követelései végül kerülőúton, a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Orvosok Szakszervezete segítségével jutott el az OKFŐ-höz vasárnap késő este. Az OKFŐ ugyanakkor egyelőre nem reagált a petíciók tartalmára.

Forrásunk azt is elmondta, hiába fizetik ki a megemelt alapbért, Szegeden egy orvos 8 óra munka után, ha 16 órát ügyel, az ügyeletben már csak az alapbére 70 százalékának megfelelő órabért kap, sőt, az ügyelet utáni kötelező pihenőidőt nem fizeti ki a klinika, hanem levonja azt az orvos munkabéréből. Forrásunk szerint utóbbi levonás évek óta törvénytelen, de legalábbis jogvita tárgya.

„Majdnem, hogy mi fizethetünk azért, hogy ügyelhettünk” – tette hozzá.

Információink szerint, azok, akik mégis aláírják a szerződéseiket, egy záradékot csatolnának a dokumentumhoz, amiben kérik,

  • a kötelező pihenőnapokra is biztosítsa az alapbért a munkáltató;
  • az ügyeleti díjakat az alapbér 100–110–120 százalékában állapítsák meg, a mostani 70–80–90 százalék helyett;
  • a klinika progresszivitási szintjének megfelelően az alapbér 20 százalékos emelését
  • és a 15 százalékos szakterületi pótlék biztosítását.

A záradékban május 31-éig kap haladékot a klinika arra, hogy felülvizsgálja a helyzetet, és feloldja a feszültséget. A záradék hivatkozik Lengyel Csaba klinikaelnök február 27-i levelére, amiben megígérte, hogy május 31-éig felülvizsgálják a helyzetet.

Több, egymástól független informátorunk is azt közölte, a klinika többektől nem volt hajlandó átvenni ezt a záradékot.

Forrásunk azt mondta, kitartanak a végsőkig, de nem tudják mi lesz holnaptól. Azt is megjegyezte: a szegedi klinika dolgozói egyedül maradt a jogszabállyal és az egyetemmel szemben.

„Kiszolgáltatottnak érezzük magunkat és méltánytalannak a helyzetet. Utolsó pillanatban kaptuk meg a szerződést, nem volt időnk jogi képviseletet szervezni sem”

– tette hozzá.

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ működése több százezer embert érint a Dél-Alföldön, ez a klinika ugyanis a legmodernebb ellátóhely, több ellátási forma legközelebb csak Pécsen, Debrecenben vagy Budapesten elérhető. Forrásunk szerint, már több tucat orvos és szakdolgozó távozása is komoly fennakadásokat okozhat, mert ha akár az altatóorvosok, akár a műtős személyzetek elérhetetlen egyik napról a másikra, akkor „borulhat az egész rendszer”.

Megtudtuk, a szegedi klinika vezetése folyamatosan méri fel a lehetséges károkat, hétfőn óránként kértek jelentést arról, mennyien adták be a szerződéseiket és mennyien nem. Egy ugyancsak a neve elhallgatását kérő dolgozótól tudjuk, hogy több részlegvezető is komolyan aggódik, mennyi embere marad, és milyen ellátást tud holnaptól biztosítani.

Akik most nem írják alá a szerződésüket, törvényileg elrendelt munkavégzésre kötelezhetők az egészségügyi veszélyhelyzet miatt, erről vélhetően néhány napon belül értesítést kapnak. A veszélyhelyzet megszűnésével véget ér a felmondási tilalom is az egészségügyben, de a veszélyhelyzetet az ország bármely területén elrendelhetik, és oda bárkit átvezényelhetnek, akármelyik szakterületre.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügyi szolgálati jogviszony Magyar Orvosi Kamara petíció Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés