Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Hatalmasat nőttek öt év alatt a lakásárak Szegeden (is), de most senki sem tudja, hogyan tovább?
Szegeden 2021. március 1. 14:14

Hatalmasat nőttek öt év alatt a lakásárak Szegeden (is), de most senki sem tudja, hogyan tovább?

Szegeden öt év alatt 179 ezerről 444 ezer forintra nőttek a használt lakások átlagos négyzetméterárai. Ma több mint kétszer annyit kell fizetnünk egy panelotthonért, mint 2015-ben, miközben a bérek növekedése messze nem követte az ingatlanárak emelkedését.

Hirdetés

A lakáspiac elmúlt fél évtizedes szárnyalását jól mutatja, hogy a KSH adatai szerint 2015 és a múlt év harmadik negyedéve között átlagosan 74 százalékkal nőtt a használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára Magyarországon.

Területenként azonban nagyon jelentős eltéréseket tapasztalhatunk. Míg a fővárosban és a megyeszékhelyeken az átlagosnál jelentősebb drágulás következett be, addig a kisvárosok és községek túlnyomó részét alacsonyabb mértékű áremelkedés jellemezte.

„Az egész országra jellemző, hosszú távú áremelkedés hátterében több tényező áll: a reálbérek emelkedése, a gazdasági fejlődés, a járvány kitöréséig javuló munkaerőpiaci helyzet mellett az állami lakásprogram, azaz a családi otthonteremtési kedvezmény keretében elérhető támogatások is segítették a lakáspiaci élénkülést.” – állítja Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Legjobban Szegeden, legkevésbé Makón nőttek az árak

Az ingatlanportál elemzése szerint Csongrád-Csanád megye legnagyobb városaiban és ingatlanpiaci szempontból keresett településein – többek között Szegeden, Csongrádon, Hódmezővásárhelyen és Szentesen – eladásra kínált lakások és házak négyzetméterára idén februárban átlagosan 236 ezer forint volt, ami 102 százalékos emelkedésnek felel meg 2015 tavaszához képest.

A megyei városok között azonban jelentős eltéréseket találhatunk. Szegeden a használt lakások négyzetméterára 444 ezer forint, míg Hódmezővásárhelyen 247 ezer, Szentesen 166 ezer, Csongrádon pedig 151 ezer forint volt idén februárban.

Öt év alatt a legnagyobb mértékben, 148 százalékkal Szegeden, míg a legkevésbé, mindössze 45 százalékkal Makón emelkedtek a használt ingatlanok ára.

A lakásárakat döntően befolyásolja ugyanis egy település vonzereje, ami nagyon sok mindentől függ: elsősorban a helyben kínált munkalehetőségektől, de számottevő tényező lehet a kulturális kínálat, vagy az oktatás és az egészségügyi ellátás állapota, lehetőségei.

Használt lakások négyzetméterárának alakulás
(Csongrád-Csanád megye, 2015 – 2020)
                                                          2015               2020             Változás (%)
Szeged                                         179 000         444 000             148 %
Hódmezővásárhely              112 000         247 000              121 %
Makó                                              95 000        138 000                45 %
Csongrád                                      94 000        151 000                61 %
Szentes                                        106 000        166 000                57 %

Szegeden még mindig hasítanak a panelek

Szegeden jelenleg az egyik legnagyobb ingatlanportál, a több mint 480 ezer eladó használt lakást és házhirdetés tartalmazó ingatlan.com oldalán 297 használt panellakást és 1615 téglaépítésű otthon kínálnak eladásra.

Itt nagyjából be is jön a papírforma: míg átlagosan egy 52 négyzetméteres panellakásért 23 milliót kérnek, de találtunk 17 millió 900 ezer és 26 millió 300 ezer forint között is ekkora méretű panellakást.

Az árakat döntően befolyásolja többek között a hely, az épület és a lépcsőház általános állapota. Jelentős értéknövelő tényezőnek számít, ha az épület átesett a panelrekonstrukció, mert az a rezsiköltségeket jelentősen csökkenti.

A téglalakások piacán még nagyobb szélsőségekkel találkozhatunk. Egy 60 négyzetmáter körüli lakást találhatunk már 13 millió 990 ezer forintért, de 76 millió 200 ezerért is kínálnak – igaz ez utóbbi a belváros szívében fekszik.

Tavaly ősszel indult el az az internetes alkalmazás, amellyel bárki megnézheti egy ingatlan forgalmi értékét, anélkül hogy ezért fizetnie kellene egy ingatlanszakértőnek. A DH Saccoló nevű webes kalkulátorral jelenleg Budapest és 21 hazai nagyváros – közöttük Szeged – lakásainak értékét lehet megnézni.

Ha kíváncsi rá, nagyjából mennyit ér a lakása, vagy az az ingatlan, amit meg szeretne vásárolni, tegyen egy próbát!

Senki sem tudja, mit is hoz a holnap: várni vagy nem várni? Ez itt a kérdés

Vajon kipukkad-e idén az ingatlanlufi? – most erre a kérdésre próbálnak választ keresni a szakértők, egyelőre nem túl nagy sikerrel.

A kivárás és bizonytalanság időszakát éli 2021-ben a vidéki ingatlanpiac. Ahogy sok más területen, így itt sem igazán lehet tudni, hogy mit hoz a holnap a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben.

Jelenleg a szakértők jelentős része úgy látja, hogy a piac lassul és az eladási idő is jelentősen megnőtt. És bár nő az eladni kívánt ingatlanok száma, a vevők száma valószínűleg csökkenni fog.

A KSH előzetes adatai szerint a használt lakások árnövekedésének az üteme negyedévenként mintegy 10-20 százalékkal nőtt. És ha egy kicsit visszatekintünk a múltba, akkor jól látható, hogy ez a tendencia már körülbelül öt éve tartja magát. De úgy tűnik, hamarosan ez megváltozhat.

A statisztikai mérések szerint ugyanis 2020 második felében a használt lakások ára 6,3 százalékos csökkenést mutatott, bár ezzel az ingatlanos szakemberek vitatkoznak.

Az ingatlanpiac ciklikus működése miatt azonban 2021-ben jó eséllyel köszönhet ránk ezen a téren a recesszió éve – olvasható abban az elemzésben, amelyet a Hellovidék állított össze öt ingatlanszakértő segítségével.

Lehet, hogy mégis érdemes lesz várni az ingatlanvásárlással?

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ingatlanpiac lakásár kalkulátor járvány pandémia panel téglalakás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés