Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 1. 08:35

Olvasói levél: Mese és valóság


Hirdetés

Hetven éven felüli, krónikus betegségekkel küszködő magyar állampolgár vagyok (egyébként, ebben a korban ki nem az?). Miután valamit konyítok a számítógéphez (felhasználói szinten, ahogyan azt a nyugdíjas tanfolyamon mondták), így a kormányzati felhívás után azonnal regisztráltam magamat Covid-19 elleni vakcina oltásra. Azt is tudom, hogy majd a háziorvosom értesít, amikor sorra kerülök. Itt a bezártságban már mindent elolvas és újraolvas az ember, és én szeretem a meséket is, azokat szoktam olvasgatni a kisunokámnak is, mármint Skype-on, mert nem itt él, hanem messzire... Szerencsére a nyugdíjas tanfolyamon a Skype használatát is megtanították!

A háziorvosi körzetünkben több barátunk él, így informáljuk egymást, hogy kivel mi történik. Mert megtanultuk használni az okostelefont is – a vonalasat egyébként is a régi rendszerben mindig lehallgatták.... Ami érdekes a regisztrációban, hogy a nálunk fiatalabb, nem regisztráló barátainkat már értesítették, hogy mehetnek oltakozni, de ők a felajánlott vakcinát nem kérték. Mi is várjuk az értesítést, de eddig semmi nem történt... Viszont szombaton 18 óra 18 perckor a következő levél landolt az e-mail címemen:

„Tisztelt Hölgyem/Uram!

A tervek szerint húsvétig minden olyan honfitársunk megkaphatja az oltást, aki eddig regisztrált. Ez annak köszönhető, hogy újabb vakcinaszállítmányok érkeztek hazánkba, a következő hetekben pedig továbbiak érkeznek. Ez azt is jelenti, hogy az uniós országok közül lakosságarányosan Magyarországon áll rendelkezésre a legtöbb oltóanyag.

Magyarországon már ötféle vakcinatípussal zajlanak az oltások. A Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Szputnyik mellett már a kínai Sinopharm vakcina is bevethető az oltási programban.

A gyógyszerészeti hatóság szerint a kínai vakcina biztonságos és hatásos. Tizennyolc év felett korhatár nélkül, így idős embereknek is adható. Nagy előnye, hogy erőteljes immunválaszt vált ki, így nagy védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen. Ugyanolyan alapon működik, mint a már jól ismert influenza elleni oltóanyagok. A szomszédos Szerbiában már hetek óta használják, a vajdasági magyarok is nagy számban kaptak ebből a vakcinából.

Az oltási programmal kapcsolatos legújabb fejleményekről a jövőben is tájékoztatást adunk.

Tisztelettel:
Koronavírus Tájékoztatási Központ”

Vagyis a kormány dolgozik: nyomja a levelet. Ha már nem olt, akkor levelez. Ez is jó, és én megértettem, hogy ennek a levélnek a legfontosabb üzenete: ez azt is jelenti, hogy az uniós országok közül lakosságarányosan Magyarországon áll rendelkezésre a legtöbb oltóanyag.

Vagyis már megint mi vagyunk a legjobbak valamiben Európában, mert a kormány dolgozik. Még szombaton este is. És erre büszkének kell lennem. Én nagyon büszke vagyok, de az is az foglalkoztat, hogy vajon engem miért nem oltanak? Vagy legalább értesítenének arról – miután mindent tudnak rólam –, hogy engem majd a nagyon ígéretes stádiumban levő török vakcinával oltanak, mert nekem az lesz a jó! Idős ember lévén, én még tanultam a török áfiumról... Ja, az ellen védekezni kellett, mert Zrínyi ezzel a címmel írt: Az török áfium ellen való orvosság. Ebben a korban hajlamos az ember arra, hogy össze-vissza beszéljen és írogasson.

Csak az zavar össze, hogy mintha a szeretett miniszterelnök urunk pénteken reggel a Kossuth rádióban nem ilyen hangnemet ütött volna meg, és nem arról beszélt, hogy mi vagyunk a legjobbak Európában, hanem mintha valami legnehezebb két hetet emlegetett volna. Ezt a pénteki beszédet én soha ki nem hagynám, mindig ebből értesülök arról, hogy hogyan is áll az ország helyzete. Persze, az pénteken volt, ezt a levelet meg szombaton este kaptam.

Nagyon-nagyon köszönöm, hogy a kormány szombat este is dolgozik, és levelet ír nekem arról, hogy ilyen jól állunk. Hogy mennyiféle vakcinából válogathatok, meg hogy nálunk van az uniós országokban valamilyen arányosan a legtöbb oltóanyag! Én olyan büszke vagyok arra, hogy nem is bánom már, hogy én még – túl a hetvenen egy sor krónikus betegséggel – nem kaptam meg a vakcinát, de már megint sikerült valamiben elsőnek lennünk!

Áder János köztársasági elnök úrnak – aki egy kicsit fiatalabb nálam, de hála istennek, már megkapta a védőoltást – nagyon jó egészséget és jó horgászást kívánok! Most nagyon szép az idő, menjen horgászni, ott kevesen vannak, és nem riasztják el hangoskodással a halakat, nem süketül meg az ember a sok össze-vissza beszédtől. Ja, és annak is nagyon örülök, hogy a vajdasági magyarok közül olyan sokat beoltottak már, és ők már nyugodtan utazhatnak, mert védettek! Ez nagyon megdobogtatja az én magyar szívemet, mert én is magyar vagyok, csak itt élek...

Áder János köztársasági elnök megkapja a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájának első oltását a II. kerületi Önkormányzat Egészségügyi Szolgálatának Lotz Károly utcai háziorvosi rendelőjében 2021. február 26-án (fotó: MTI/Bruzák Noémi)

És várom a további leveleket a kormánytól. Ez is azt bizonyítja, hogy minden élet számít! Csak azt remélem, hogy abban is jókat írnak, mert az fontos, hogy ilyeneket olvasson az ember, és ne hagyja magát lehangolni a mindennapi valóságtól!

Nagyon köszönöm!

Egy hálás 70 éven felüli krónikus beteg

Utóirat: Egy kicsit azért is el vagyok keseredve, mert a budapestiekkel már megint kivételeznek! A pesti barátaink – akik szintén fiatalabbak – elküldtek egy e-mailt, amit a háziorvosuktól kaptak. Nem akarom most az egész levél bemásolásával foglalni a helyet, de azért azt megjegyeztem, hogy a háziorvosuk így szólította meg őket: „Kedves Páciensem! Tisztelt Honfitársam!” Különösen az utóbbiért vagyok irigy! Mert engem még nem szólított így a háziorvosom, hogy honfitársam! Mindig csak a nevemet mondja, meg azt, hogy tanár úr! És aztán meg miket írt a háziorvos a hazáról, hát az én szívem teljesen eltelt hálával! Hiába, megint a pestiek járnak jól, mi vidékiek el vagyunk maradva, ha csak a mi háziorvosunk is nem tért rá erre a megszólításra? No, majd meglátom, ha ír levelet...

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Áder János járvány koronavírus olvasói levél Orbán Viktor pandémia vakcina védőoltás világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés