Hirdetés
Szegeden 2021. február 28. 17:55 Forrás: Szegedi Tükör

Ragány Zoltán: Ha valakit vendégül látok, az legyen agyeldobás

Ügyészként korrupt rendőröket és bírót buktatott le, pár éve ügyvédként a gyanúsítottak jogait védi. Most olyan sok a munkája, hogy mindkét hobbiját háttérbe szorítja, a színészetet és a főzést is. Korábban Ragány Zoltán szerepelt az egyik legismertebb főzős tévéműsorban, a közelmúltban a feleségével, Enikővel pizzériát nyitottak a belvárosban. Legutóbb az Ügyvéd a konyhámban című kötetben mutatta be saját receptjét. Most a Szegedi Tükörrel főzött.

Hirdetés
Hirdetés

Szegeden régóta ismerik a 42 éves Ragány Zoltán nevét és az arcát, előbb ügyészként dolgozott, majd ügyvédnek állt. Közben pedig színházi előadásokon lépett fel, és rendszeresen verset mondott például a Szeged Televízióban. A színészet évek óta nincs jelen az életében, és hiányzik is neki az alkotás folyamata. Ilyen kihíváshoz érez magában erőt, nem állna ellen a felkérésnek, ha jönne. Tizenöt évesen kapta el a gépszíj, amikor szerepelt egy darabban, és onnantól kezdve színész akart lenni. Hatszor felvételizett a színművészeti egyetemre, miután ez nem sikerült, úgy döntött, pályát módosít, jogász lett, miközben a vágyát sem temette el, megtartotta hobbinak. Hasonlóan a főzéshez.

Főzni férfias

– Anyukám bátyjánál laktam Budapesten, és a nagybátyám rendkívül jól főz. Ő volt az első mesterem – idézi fel a konyhában tett első komoly lépéseit. Tavaly az egész ország megismerhette a tehetségét, hiszen kétszer jutott be az egyik nagy kereskedelmi televízió A Konyhafőnök című műsorába. Amikor először elhatározta, hogy jelentkezik, elkezdett szakirodalmat olvasni, a második versenyre pedig már edzővel készült.

A Konyhafőnök boszorkánykonyhájában (fotó: RTL Magyarország)

– Katkó Krisztina csodálatos séf, aki beengedett a konyhájába, tanított, én meg inaskodtam mellette. Nem is a konkrét technikát vagy technológiát tanította meg, mert azt gyakorolja az ember, és próbálkozik. Sokkal inkább szemléletet tanultam tőle – tette hozzá Ragány Zoltán. Az, hogy színészi múltja van, szerinte ebben a műsorban nem jelentett előnyt. Legfeljebb annyiban, hogy a stresszt talán jobban tudta kezelni. – A stresszfaktor nagyon komoly egy ilyen versenyen, hiszen a versenyzőnek abban a 60–70 percben, amit a nézők is látnak, kell létrehoznia valamit abból az alapanyagból, ami derült égből villámcsapásként érkezik. Legyen kreatív, legyen megfelelően párosított, emellett sokféle textúrát megmutató tányér. Azt a zsűri is erőteljesen képviselte, hogy a lécet minél magasabbra teszi.

– Minden szakácsnak vannak kedvenc ételei, kedvenc alapanyagai. Úgy gondolom, hogy húsokban vagyok nagyon erős. Ez a versenyeken is több alkalommal bebizonyosodott. Szeretek mártásokat készíteni, szeretem a májat. Főzni alkotás, baromira férfias dolog, szerintem menő is. A másikról és az önmagunkról való gondoskodás egy csodálatos formája. És az, hogy gondoskodom valakiről, az nem pusztán a fizikai táplálékot jelenti, de fontos kifejezési formája, akár a családomról van szó, akár a vendégeimről, akiket az otthonomban fogadok. És ha valakit vendégül látok, maximalistaként olyan tányérokat igyekszem készíteni, hogy az agyeldobás legyen – jegyezte meg. Sikerre a szakácsnak ugyanúgy szüksége van, mint a színésznek vagy az ügyvédnek.

Mile Attila ügyvéd, Berényi András főszerkesztő és Ragány Zoltán az új könyv borítóján (fotó: Jogász Cafe és Pure & Pastel Photography)

Kreatív nő a háttérben

Ragány Zoltán a feleségével, az ugyancsak jogász Miavec Enikővel együtt nemrég pizzériát nyitott a belvárosban, egy franchise hálózatba kapcsolódtak be. Elárulta, az ínyenckonyhához nincsenek meg a képességei. Vagy ha meg is lennének, a hét minden napján nem szeretne ezzel foglalkozni. Abban nincs változás, hogy ügyvéd, minden más csak kirándulás. Az éttermükben soha nem is főz, bár ezek az ételek teljesen más filozófiával is készülnek, mint a saját konyhájában vagy a tévéműsorban. A pizzákat szabvány szerint sütik, ízesítik, tálalják, vagy éppen csomagolják és reklámozzák, ami könnyebbséget jelent, hiszen minden ki van találva, igaz, hogy ez számos kompromisszummal is jár.

Az ügyvéd a pizzériáról azt mondja, az üzleti vállalkozás. Noha a két járványhullám között nyitották ki az éttermet, az ötlet jóval korábbi, még 2019-es. Az ugyanis, hogy az ember eljut-e a céljához, az általában a startvonalnál dől el. Ha pedig elindult egy úton, befektetett, felállította a stratégiáját, akkor ennek megfelelően cselekszik. Azt is hozzáfűzte, ha tudták volna, hogy a nyári nyitás után ősz végén új járványhullám jön, akkor is kinyitnak. Szerencsére teljesen nem is kellett bezárniuk azóta sem. A házhoz szállítás pedig arra jó, hogy az alkalmazottakat ne kelljen elküldeni. És most számukra ez ennek az időszaknak az üzleti terve: a túlélés. Arra a kérdésre, hogy fér meg a felesége jogi diplomájával az étterem vezetése, kiemelte ennek a tudományágnak egyik határozott előnyét, a sokoldalúságot. Azt mondta, igaz, hogy Záhonytól Szombathelyig tartó tudomány, de az élet majd minden területéhez ad valamifajta tudásanyagot, ami azt jelenti, hogy ha az ember akar, tud akár kreatív is lenni. A felesége pedig rendkívül kreatív és talpraesett nő.

A könyvbe készült költemény: Sous vide kacsamell, parmezános zöld gnocchi, paprikás erdeigomba-mártás, blansírozott répa és almahab

Paradicsomos tészta

Kreativitásból sosem elég: tavaly született egy könyv is, Berényi András írta, a címe Ügyvéd a konyhámban. Ebben ismert ügyvédek mutatkoznak be egy-egy recepttel, Szegedet Ragány Zoltán képviseli új alkotásával. Aztán a mostani hétköznapokról elárulta: – Az ügyvédi munkám most éppen annyi időmet és energiámat elveszi, hogy semmi más nem fér bele, úgyhogy otthon visszatértünk a paradicsomszószos tésztafőzésre – bizonygatta a gyors vacsorák mikéntjét. Hogy nem tart-e attól, hogy a szereplések miatt esetleg ügyvédként komolytalannak gondolják, megjegyezte, kifejezetten ügyel rá, hogy mindig komoly dolgokban vegyen részt, és nem érzi kihatását az ügyvédi munkájára. Az persze igaz, hogy az utcán néha megszólítják ismeretlenek, mondván, látták a tévében. Ez a visszajelzés kinek ne esne jól, simogatás a lelkének. Élete éles váltásairól pedig nevetve azt mondta: – Amit le kell zárni, azt megteszem, és elindulok az új úton, nem tekintgetek visszafelé, annak sok értelmét nem látom. Most úgy magyarázok, mintha ez ennyire tudatos lenne, holott nem. Jön a helyzet, és én teljes mellszélességgel ráfordulok – tette hozzá.

Dombai Tünde

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Tükör Ragány Zoltán gasztronómia

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés