Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Keddtől műtétek maradhatnak el Szegeden, több száz orvossal nem tudott megegyezni az SZTE vezetése
Szegeden 2021. február 27. 22:55

Keddtől műtétek maradhatnak el Szegeden, több száz orvossal nem tudott megegyezni az SZTE vezetése

A hvg.hu szerint Rovó László rektor azt mondta az orvosoknak egy pénteki egyeztetésen, hogy ha nem írják alá az új szerződéseiket, városi kórházként működhetnek tovább a szegedi klinikák.

Hirdetés

Pénteken két körben is összehívta a Szegedi Tudományegyetem és a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ vezetése azt a több száz orvost, akik nem írták alá az egészségügyi szolgálati szerződésüket, írja a hvg.hu. A lap úgy tudja,

az egyetemi vezetőknek nem sikerült meggyőzniük az orvosokat, akik ha hétfő éjfélig nem gondolják meg magukat, keddtől műtétek maradhatnak el, megállhat az élet a szegedi klinikákon.

A hvg.hu a forrásaira hivatkozva azt írja, a szegedi sebészeti klinikán eddig csak néhány olyan dolgozó írta alá az új szerződést, ők viszont a koruk vagy a beosztásuk miatt nem végeznek műtéteket. A jelenlegi állás szerint a szegedi sebészeti klinikán keddtől gyakorlatilag nem marad sebész.

A lap szerint

összesen közel 300 szegedi orvos nem írta alá az új jogviszony szerinti szerződést.

Az orvosokra pénteken előbb a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke, a Szegedi Tudományegyetem jogi igazgatója és a klinikai központ stratégiai igazgatója, majd végül Rovó László rektor próbált nyomást gyakorolni, értesült a hvg.hu.

A lap szerint

az orvosokat azzal próbálták meggyőzni az egyetemi vezetők, hogy a szegedi egyetem klinikáinak milliárdos adósságaik vannak, ezért nincs pénz a kért pótlékokra, a bérkiegészítésekre, hogy a többi egyetemhez hasonlóan rendezzék a szerződéseket.

Bár a klinikai központ elnöke és az egyetem vezetése kérhette volna az Országos Kórházi Főigazgatóságot, hogy engedélyezze a többletköltségeket, a tartozásokra hivatkozva ezt nem kérték, az ügy tisztázását pedig egy későbbi időpontra, a hvg.hu szerint május végére ígérték.

A lap értesülései szerint

a péntek délutáni fórumot az orvosok úgy hagyták ott, hogy oldja meg a klinikai központ az ellátást keddtől, ahogy tudja.

A jelenlegi helyzetben ugyanis az orvosok, elsősorban a fiatalabbak még annál is kevesebbet keresnének, mint a béremelés előtt kerestek, és a szakvizsgák után sem kapnák meg az érintettek a 40, illetve 60 ezer forintot. A PhD-képzés az új jogviszonyban beleszámít a munkaviszonyba, de most külön igazolást kell beszerezni ahhoz, hogy ezt az időt az új jogviszony szerinti besorolásnál is figyelembe vegyék – írja a hvg.hu.

A lap úgy tudja, a második fórumot tartó szegedi rektor már keményebben fogalmazott.

Rovó László is a pénzhiánnyal érvelt, de azt is hozzátette, hogy „fentről” kapott az egyetem fenyegetést, hogy ha nem írják alá az orvosok a szerződéseiket, akkor városi kórházként működhetnek tovább.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügy egészségügyi ellátás egészségügyi szolgálati jogviszony megállapodás orvos orvosbér rektor Rovó László Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ szerződés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés