Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Eltemették Captain Tomot, a százéves korában meghalt veteránt, aki milliárdokat gyűjtött a brit egészségügynek a járvány ellen
Túl a városon 2021. február 27. 18:14

Eltemették Captain Tomot, a százéves korában meghalt veteránt, aki milliárdokat gyűjtött a brit egészségügynek a járvány ellen

Sir Tom Moore február elején halt meg koronavírus-fertőzés miatt. A világjárvány egyik legszebb története az övé.

Hirdetés

Végső búcsút vettek szombaton Sir Tom Moore-tól, a brit hadsereg veteránjától, aki tavaly csaknem 33 millió fontot gyűjtött a brit állami egészségügyi szolgálatnak (NHS) a koronavírus-járvány elleni küzdelem segítésére.

Sir Tom, aki Captain Tom, vagyis Tom százados néven vált világszerte ismertté, életének 101. évében, február 2-án hunyt el. Halálát a koronavírus-fertőzés miatt kialakult Covid-19 okozta.

A néhai veterántól, aki a második világháború idején az ázsiai hadszíntéren szolgált és századosi rendfokozatban szerelt le, egykori lakóhelyén, a délkelet-angliai Marston Moretaine községben vettek búcsút szűk családi körben, de katonai tiszteletadás mellett.

A ceremónián második világháborús dalok hangzottak fel, köztük a háború talán leghíresebb brit hazafias dala, az 1941-ben Nat Burton által írt White Cliffs of Dover (Dover fehér sziklái), Vera Lynn, a britek háborús hős énekesnője előadásában. Felcsendült a You'll Never Walk Alone című dal új felvétele is, amit Sir Tom és Michael Ball énekessel együtt rögzített.

A dalnak ezzel a változatával Tom Moore a brit slágerlisták élére került, és ezzel Guinness-rekordot is döntött: ő a legidősebb ember, akinek ez sikerült.

A szombati búcsúceremónia részeként egy Douglas C-47 Dakota katonai szállítógép tisztelgő átrepülést hajtott végre a falu felett. A legendássá vált Dakoták a második világháború idején ezerszámra vettek részt a szövetséges hadműveletek támogatásában.

Sir Tom tavaly arra tett fogadalmat, hogy századik születésnapja előtt százszor körbesétálja házának jókora kertjét. Ennek fejében azt kérte, hogy aki teheti, adományokkal támogassa az NHS által a koronavírus-járvány megfékezésére kifejtett áldozatos erőfeszítést.

Célkitűzése az volt, hogy ezer fontot gyűjtsön össze az NHS-t támogató jótékonysági alapnak, ám az elkülönített számlán végül 163 országból 32,8 millió font, vagyis mintegy 14 milliárd forint, tehát az eredeti célkitűzésben megjelölt ezer fontnak csaknem a 33 ezerszerese gyűlt össze. A több mint másfél millió adományozó között volt Vilmos herceg, II. Erzsébet királynő unokája is.

II. Erzsébet királynő, Boris Johnson miniszterelnök soron kívüli, egyedi felterjesztését jóváhagyva, tavaly nyáron a Sir előnév viselésére jogosító lovagi rangra emelte, a brit hadsereg pedig ezredessé léptette elő a hatalmas adományt összegyűjtő veteránt.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: adomány Anglia betegség Captain Tom covid-19 Egyesült Királyság fertőzés gyász gyűjtés halál II. Erzsébet járvány jótékonyság koronavírus Nagy-Britannia Sir Tom Moore temetés vírus pandémia világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés