Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. február 26. 12:55

Győr fideszes polgármestere is kifakadt az önkormányzatokat sújtó elvonások miatt

Úgy látszik, a jobboldali vezetésű városokban is kezd betelni a pohár a önkormányzatokat sújtó elvonások miatt.

Hirdetés

A járvány kitörése óta a kormány megfosztotta a magyar településeket a gépjárműadó-bevételektől, elvette a közösségi közlekedés támogatását, lefelezte a helyi iparűzési adót és bevezette az ingyenes parkolást, ami miatt szintén jelentős összegektől esnek el az önkormányzatok.

Szeged 16 milliárd forintot veszített a járvány kitörése óta, de ebből 10 milliárdot nem a védekezés költségei, hanem a kormányzati sarcok emésztettek fel – mondta el a héten Botka László polgármester.

Olyan mértékű teher nehezedik a magyar városokra, amit már Dézsi Csaba András, a luxusjachton tartott orgiája miatt lemondani kényszerült Borkai Zsolt utódja sem hagyott szó nélkül. Győr fideszes polgármestere elmondta:

Túlzott terhet jelent a városnak az ebben az évben 7,9 milliárd forintra rúgó szolidaritási adó, még úgy is, hogy ebből 2,2 milliárdot visszakapnak kompenzációként a kormánytól.

Annyira súlyos a helyzet, hogy az idei évet a város 10 milliárd forintos mínusszal kezdi. Mindezt jelezték Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek is, mindeddig azonban a kormány semmiféle mérséklésre nem volt hajlandó – írja a Telex.

A polgármester külön felhívta a figyelmet a közösségi közlekedéssel kapcsolatos nehézségekre is. Miközben ugyanis a kormány megtiltotta a városoknak, hogy emeljék a helyi díjakat, addig a Volánbusz egyre nagyobb összegeket követel a buszközlekedés működtetéséért.

Sokan gondolják úgy, hogy a kormány önkormányzatokat sújtó intézkedéseinek célja, hogy politikai bosszút álljanak az ellenzéki 2019-es választási sikerei miatt. Azonban ha ez így is van, az elvonások minden hazai várost nehéz helyzetbe hoznak – ez alól még egy olyan fideszes fellegvár sem lehet kivétel, mint Győr.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Borkai Zsolt Dézsi Csaba András elvonás Fidesz Győr helyi iparűzési adó költségvetés közlekedés közösségi közlekedés önkormányzatiság szolidaritás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés