Hirdetés
Túl a városon 2021. február 26. 14:11

A járvány ellenére is lakásépítési boom volt tavaly: Szegeden ezernél is több új lakást adtak át

Csúcsot döntött az építőipar teljesítménye tavaly: több mint tíz éve nem épült annyi új lakás, mint 2020-ban. A legtöbb otthont három megyei jogú városban adták át. A növekedés csaknem felét Szeged, Debrecen és Győr adta, ezek mindegyikében ezernél több új lakás vettek használatba.

Hirdetés

2020-ban 28 ezer 208 új lakás épült, 34 százalékkal több, mint egy évvel korábban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) most kiadott gyorsjelentéséből.

Budapesten 6 ezer 341 lakást vettek használatba, 8,6 százalékkal többet, mint 2019-ben. Minden településkategóriában nőtt a használatba vett lakások száma.

A megyei jogú városokban 55, a többi városban 31, a községekben 45 százalékkal több lakás épült.

A megyei jogú városokban tapasztalható erős növekedés csaknem felét három nagyváros: Szeged, Debrecen és Győr adta, ezek mindegyikében ezernél több új lakást vettek használatba.

2019-hez képest több mint kétszeresére nőtt az új lakások száma az Észak-Alföldön, de jelentős bővülés történt a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön is. Csak két régióban csökkent az átadott lakások száma: Közép-Dunántúlon és Észak-Magyarországon egyaránt 13 százalékkal kevesebb lakás épült.

2020-ban 28 ezer 208 új lakás épült, 34 százalékkal több, mint egy évvel korábban
  • A természetes személyek által épített lakások aránya 41-ről 47 százalékra növekedett, a vállalkozások által építetteké 57-ről 52 százalékra csökkent 2019-hez képest.
  • Az új lakóépületekben használatba vett lakások 52 százaléka családi házban, 39 százaléka többlakásos épületben, 5,9 százaléka pedig lakóparkban található.
  • A használatba vett lakások átlagos alapterülete 1,4 négyzetméterrel, 98 négyzetméterre nőtt egy év alatt.

Az idén már megtorpanni látszik a lakásépítési láz: a kiadott építési engedélyek száma 2020-ban már számottevően elmaradt a felépített lakásokétól. Ez jelentős fordulat a korábbi évekhez képest, amikor az építési engedélyek száma még többszörösen meghaladta az új lakásokét.

A tavaly kiadott új építési engedélyek alapján 20 százalékkal kevesebb, összesen 11 ezer 381 lakóépület építését tervezik.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: építőipar jelentés Központi Statisztikai Hivatal lakásépítés boom

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés