Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. február 26. 11:33

A csengeri örökösnő azt állítja, Kósa Lajos pénzét utalták a számlájára

Újabb fordulatokra derült fény az elmúlt évek egyik legszövevényesebb ügyében – P. Mária azt állítja, Kósa Lajosnak szánt összegek érkeztek az ő bankszámlájára.

Hirdetés

Újabb részleteket derített ki a hvg a Kósa Lajos és P. Mária közötti állítólagos ügyletekről.

2018-ban derült fény az elmúlt évek egyik legmegdöbbentőbb és legzavarosabb politikai sztorijára: Kósa Lajos fideszes politikust egy csengeri nő (Szabó Gáborné, ma már P. Mária) felhatalmazta, hogy 4 milliárd eurós (1300 milliárd forintos) vagyona felett rendelkezzen, és azon államkötvényeket vásároljon. 

Nemrég az is kiderült, hogy Kósa aláírt vele egy olyan gyanús ajándékozási szerződést is, amelynek alapján a politikusé lett volna az egyik legnagyobb francia pénzintézet, a Crédit Industriel et Commercial 24,09 százaléka. 

A fideszes politikus azt állítja, az asszonnyal kapcsolatban mindvégig az volt a magatartása, hogy semmit nem fogad el tőle – de ennek a dokumentumok némileg ellentmondani látszanak. P. Máriáról mindenesetre később kiderült, hogy feltehetőleg csaló, aki az 1300 milliárdos örökségének ígéretével próbált pénzhez és más előnyökhöz jutni. A rendőrség még 2018 tavaszán csalás miatt gyanúsítottként hallgatta volna ki a nőt, aki azonban Svájcba ment, így végül ott vették őrizetbe.

A hvg kiderítette, hogy Kósa Lajos és P. Mária már 2016-ban közösen jártak Zürichben, ahol egy ügyvédet és két svájci bankot is meglátogattak azzal a céllal, hogy a fideszes politikus hozzáférést szerezzen az örökösnő bankszámlájához.

P. Mária vallomásában állítja, az egyik cég, amelyik neki utalt, a pénzt valójában Kósa Lajosnak szánta. A politikus kérte meg, 

„hadd jöjjön a bankszámlánkra ez az összeg, mivel az övére nem mehet, a munkája miatt. És az embere alkalmanként érte jön vagy ő személyesen”

A lap szerint ennek a megállapodásnak az értelmében a Kiskun Tender nevű cég később többször, több millió forintot utalt át a csengeri örökösnőnek, az ügyletet pedig utólag papírozták le. P. Mária azt mondta:

„A Kiskun tenderes papírt úgy írtam alá, hogy engem megkért rá Kósa Lajos, és azt mondta, hogy nyugodtan írjam alá, nem lesz bajom belőle. Kakulya Zoltán eljött hozzám a lakásomra, hogy a könyveléshez kell nekik ez, írjam alá.”

Az továbbra sem egyértelmű, Kósa Lajos milyen kapcsolatban állt Kakulya Zoltánnal és a Kiskun Tenderrel. Kakulya nem tulajdonosa és nem ügyvezetője a cégnek, de a vállalkozás izsáki fióktelepét az ő lakcímére jegyezték be. Kósa polgármestersége idején pedig Kakulya építőipari cége csatornahálózat-építési és burkolat-helyreállítási munkákat végzett Debrecennek.

Helmeczy László Juhász Péter szerdán közzétett videójában beszélt a fideszes politikus, az örökösnő és a Kiskun Tender közötti kapcsolatról. Az ügyvéd szerint a nő a legutóbbi bírósági tárgyalásán egyértelműen azt állította, hogy egy útépítéssel foglalkozó cég több részletben utalt számára összegeket, ezeket teljes egészében tovább adta a politikusnak.

Helmeczy szerint alkotmányos költség, vagyis vesztegetési pénz volt az a 68 millió forint, amelyet az asszonyon keresztül továbbítottak Kósának – írja a 24.hu.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bank Debrecen Fidesz Kósa Lajos örökség Svájc
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés