Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Június közepén új szabadstrand nyílhat a Laposon, ha a vírusok és a Tisza is úgy akarják
Szegeden 2021. február 26. 15:08

Június közepén új szabadstrand nyílhat a Laposon, ha a vírusok és a Tisza is úgy akarják

Képriport
Harmincmillió forintot különített el az önkormányzat idén egy szabadstand kialakítására. Már lezajlott a beszerzési eljárás is, a beruházás kivitelezőjének június 15-ig kell befejeznie a munkákat a Laposon. Ha minden összejön, három és fél hónap múlva nyitnak.

Hirdetés

A tavalyi évet leszámítva korábban évekig a Partfürdő melletti harminc méteres partszakaszon üzemelt szabad strand, ám a szegediek nehezen szokták meg ezt a helyet, a többség továbbra is az évtizedek óta közkedvelt Laposon strandolt. Az idén ezért a szabadstand átköltözik a Belvárosi híd másik oldalára, ahol nagy hagyománya van a napfürdőzésnek és tiszai vízi életnek.

– Sok érv szól a Lapos mellett azon kívül is, hogy ez a terület a legkedveltebb a szegediek körében – mondta a területet üzemeltető Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont NKft. igazgatója, Jávorszky Iván.

Többek között itt a legsekélyebb a Tisza medre, mert a sodrás ezen a részen építi a partot, és kiváló minőségű homokot rak le a meder aljára és a partra is, így nagyon alkalmassá teszi a területet strandolásra és fürdőzésre.

Megtudtuk, az elmúlt hét végén már lezajlott a beszerzési eljárás is, kiválasztották a kivitelezőt: szegedi cég, az Ars Artis Kft. teszi majd rendbe a területet június 15-éig.

A nyertes kivitelező a második negyedévben kezdi el a munkát, aminek során kiépíti a közműveket.

Jávorszky Iván: A szegediek kedvelik a Lapost, ezért az önkormányzat és a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont mindent megtesz, hogy kinyithasson a szabadstrand (fotók: Iványi Aurél)

– Áramot és tiszta vizet a Partfürdőről viszünk át a területre, és konténer vécéket is kihelyezünk. A kivitelező zuhanyzókat, öltözőket alakít ki, szemétgyűjtőket és bójasorokat telepít, kialakítja a vízi mentők szolgálati helyét és kiépíti a wifi-rendszert, de térfigyelő kamerák is helyet kapnak majd a parton – mondta Jávorszky Iván, majd hozzátette, a munka megkezdése nagyban függ a Tisza vízállásától és az időjárástól.

A jelenlegi tervek szerint június 15-e után nyithat a szabadstrand a Laposon, de ehhez az is kell, hogy a víz minősége is megfelelő legyen.

A készülő szabadstrand szomszédságában évekig kalandpark működött a hullámtérben, de a terület bérleti szerződése most lejárt, az eszközök nagy részét már el is szállította a bérlő. A terület az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Ativizig) kezelésében áll, de döntően nem vízgazdálkodási célokat szolgál. A belvárosi partszakasz közkedvelt a szegediek körében.

A szabadstrand megnyitásához az önkormányzatnak tárgyalnia kellett az Ativiziggel a terület hasznosításáról. Mihálik Edvin, újszegedi önkormányzati képviselő és Nagy Sándor városfejlesztésért felelős alpolgármester elérte, hogy az állami hatóság engedélyezze a fejlesztést a területén.

Bőven lesz dolga a kivitelezőnek

A tervek szerint – amint az itteni bérleti szerződések lejárnak – a terület működtetését az önkormányzat veheti át, hogy a partszakaszon olyan fejlesztéseket valósítson meg, amik a szegediek mindennapi életét teszik kényelmesebbé és összeegyeztethetőek a természetvédelmi és vízgazdálkodási célokkal is.

Ennek első eleme lehet a szabadstrand kialakítása a Laposon.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ativizig fejlesztés Jávorszky Iván strand szabadstrand Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. Tisza
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés