Hirdetés
Hirdetés
 • Kezdőlap
 • Hírek
 • Szegeden
 • Több száz dolgozó küldött petíciót a szegedi klinika vezetésének a megvágott ügyeleti díjak és bérpótlékok miatt
Szegeden 2021. február 25. 17:09

Több száz dolgozó küldött petíciót a szegedi klinika vezetésének a megvágott ügyeleti díjak és bérpótlékok miatt

Debrecenhez és Nyíregyházához hasonlóan Szegeden is több klinikai részleg dolgozói kérik, hogy ne a legkisebb ügyeleti díjakat és bérpótlékokat adja a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ. A dolgozók a legtöbb esetben csak azt kérik, ami korábban is járt nekik.

Hirdetés

Információink szerint kilenc klinikáról vagy klinikai részlegről összesen tizenhét petíciót küldtek a szegedi klinika vezetésének a napokban. A többi között

 • az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet,
 • az Urológiai Klinika,
 • Sebészeti Klinika,
 • az Idegsebészeti Klinika,
 • a Gyermeksebészeti Osztály,
 • az Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Klinika,
 • a Szívsebészeti Osztály,
 • az Ortopédiai Klinika
 • és a Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály egyes dolgozói is aláírták a petíciót.

Úgy tudjuk, ez összesen legalább 300 orvost és szakdolgozót jelent, többségük rendszeresen ellát kiemelt nehézségű ügyeletet is, tehát a legkomolyabb egészségügyi problémákkal küzdő betegeket gyógyítják.

Az aláírók azt kérik a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központtól, hogy – mivel erre a törvény lehetőséget ad – térjen el a 70, 80, 90 százalékban „leszabályozott” ügyeleti díjaktól, és legalább az egészségügyi szolgálati jogviszony bevezetése előtti szintre emelje vissza az ügyeleti díjakat és pótlékokat. Ezek alapján több esetben a kiemelt ügyeletekért 110, 120, 130 százalékos ügyeleti díj kifizetését és a pótlékok 20 százalékos visszaemelését kérik.

Az új szabályozás eredményeként több orvos és szakdolgozó esetében is előfordul, hogy bár az alapbérük valóban megnőtt, a bérpótlékjaik és ügyeleti díjaik csökkenése miatt kevesebbet keresnek. Ez úgy lehetséges, hogy most mindenki ugyanazt az ügyeleti díjat kapja, akár kiemelt ügyeletet visz, akár normál ügyeletet.

Az egységes ügyeleti díjazás azt is jelenti, hogy elvész egy jelentős ösztönző arra, hogy valaki kiemelt nehézségű ügyeletet lásson el.

Az orvosok és egészségügyi szakdolgozók azért a klinikai központnak írtak levelet, mert az alapbéren kívüli juttatásokat a klinika fizeti ki a törvényben meghatározott módon, de a klinikának van mozgástere: eldöntheti, hogy a törvényi minimumot adja, vagy többet.

A petíció aláírói szerint most több esetben is a törvényi minimumot kapják, ami elfogadhatatlan a számukra. Azt is kérik, hogy az ügyeletek utáni szabadnapokat ne vonják le az ügyeleti díjakból, mert szerintük ez szabálytalan. Ezt egyébként az uniós és a magyar törvények is évek óta tiltják. A követelések között szerepel az is, hogy a pótlékokat és ügyeleti díjakat ne csak az orvosoknak emeljék meg, hanem a szakdolgozók is kapják meg legalább azt, ami korábban járt nekik.

Az egészségügyi dolgozók azt is kifogásolják, hogy a kiküldött szerződésekben több tartalmi és formai hibát is találtak, ezeket pedig javítani szeretnék. Több klinikához hasonlóan Szegeden is néhány napjuk van a dolgozóknak átnézni és aláírni a szerződésüket, annak ellenére, hogy a törvény szerint legalább 15 napot biztosítani kell erre.

Úgy tudjuk, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ első válasza elutasító volt, de a petíciók aláírói fenntartották a kéréseiket. A legfrissebb információk szerint időközben a klinika ismét elutasító választ küldött.

Az egészségügyi dolgozók új munkaszerződésének leadási határideje március 1-je, aki addig nem írja alá dokumentumot, elveszíti az állását.

A dolog azonban nem ennyire egyszerű, hiszen a veszélyhelyzet kihirdetésével párhuzamosan felmondási tilalmat is bevezettek az egészségügyben, így nem egyértelmű, mi lesz azokkal, akik úgy döntenek, nem írják alá az új munkaszerződésüket.

Ha tömegével lesznek ilyen dolgozók, akkor akár az ellátás is veszélybe kerülhet bizonyos területeken, de a színvonal biztosan csökkenni fog. Nem csupán a betegellátásban lehetnek nehézségek, akár az orvosképzést is hátrányosan érintheti, ha orvos-oktatók távoznak a rendszerből.

Több, különálló klinikai forrásunk is úgy fogalmazott, azt a választ kapták, hogy a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központnak már megvan a B-terve, hogyan pótolja az esetleg távozó orvosokat és egészségügyi szakdolgozókat.

Korábban a Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Orvosok Szakszervezete és a Független Egészségügyi Szakszervezet is felmérte, mennyien hagyhatják el az állami ellátórendszert az egészségügyi szolgálati jogviszony és a hozzá kapcsolódó intézkedések bevezetése miatt. Az eredmények azt mutatják, több ezer orvos és szakdolgozó mehet át a magánellátásba vagy hagyhatja el az országot a következő hónapokban.

Az érintettek leginkább a többes foglalkoztatás megnehezítése és a csak biankószerződésnek nevezett munkaszerződés miatt készek felállni a munkahelyükön, mert attól tartanak, hogy törvényi szabályozással bármikor alapjaiban megváltoztathatják a munkakörülményeiket.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügy Magyar Orvosi Kamara Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Független Egészségügyi Szakszervezet Magyar Orvosok Szakszervezete szerződés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés