Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. február 25. 11:50

Lakner Zoltán: Alagút, prolik, parizer

Sajnos már e cikk megjelenése után kerül sor Pintér Sándor belügyminiszter és Stummer János jobbikos képviselő találkozójára. Csak reménykedhetünk, hogy a kiemelt fontosságú megbeszélés tartalmát a felek legálisan a nyilvánosság elé tárhatják.

Hirdetés

Az ugyanis, amiről beszélgetni fognak, titkos, mármint az alagút, ami majd a Puskás Arénába vezet, és amiről most már mindenki tud. Nem is annyira alagút ez, mint inkább egy ötven méteres kocsibehajtó, amelyet merőben forgalomszervezési okokból fúrnak bele a földbe kétmilliárd forintért, a Puskás Aréna vezetősége szíves felvilágosítása szerint.

Külön bejárat a VIP-vendégeknek, biztonságos érkezés és távozás a védett személyeknek, ebben önmagában nem is volna semmi különös.

Az viszont nem egészen világos, hogy most akkor az alagút ténye bír nemzetbiztonsági érzékenységgel, vagy a beruházás körülményei?

Világos, hogy a védett személyeknek szánt föld alatti folyosó műszaki adatai biztonsági kérdésnek számítanak, de Stummer képviselő ezeket nem is tárta a nyilvánosság elé. Pusztán arról beszélt, hogy épül egy ilyen alagút, igaz, a jól hangzó felütés után, miszerint ez Orbán személyes katakombája a stadionba, kissé visszakoznia kellett. Hiszen van még védett személy rajta kívül. Nyilván erről is elbeszélget majd Pintér Sándorral, aki meghívta magához csütörtökre.

A nemzetbiztonsági bizottság egyike azoknak a parlamenti állandó testületeknek, amelyeknek 1990 óta mindig ellenzéki elnöke van. Igaz, ettől kormánypárti többséggel működik, de ebből a hagyományából következően a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztja az egyik ellenzéki kulcspozíció. Így kerülhetett egyáltalán az egész ügy a posztot jelenleg betöltő jobbikos politikus asztalára. A nemzetbiztonsági bizottságnak azt kell láttamoznia ilyenkor, hogy a beruházás kikerüljön a normál közbeszerzési szabályok alól. A pályázók közé ugyanis csak a nemzetbiztonsági flepnivel rendelkezők kerülhetnek, és magáról a beruházásról aztán a nyertes köteles beszámolni a bizottságnak.

Csakhogy nem csupán a pályázat és a konkrét beszámoló tartozik zárt bizottsági ülés témái közé, de az az előterjesztés is, amely a nemzetbiztonsági érintettséget és a közbeszerzési szabályok alóli felmentés igényét megfogalmazza.

Az ehhez kapcsolódó tilalmat hágta át Stummer, abbéli első felindulásában, hogy itt személyesen a miniszterelnöknek épül magánfolyosó kétmilliárdért. Bár ezt az állítást némileg pontosította, továbbra is pénzszórásnak tartja válság közepén, hogy ezt a pénzt autóalagútra fordítsák.

Összevetésképp, kétmilliárd forint körülbelül akkora összeg, mint amennyit Szegednek kell befizetnie 2021-ben a központi költségvetésbe.

Jó tudni, hogy ennek máris megvan a helye – mondhatnánk, ha kissé demagóg módon szeretnénk fogalmazni. És az a helyzet, hogy ez a cikk valójában pontosan erről szeretne szólni. Hogy tudniillik lehet az ember a tények és a cizellált érvek híve, de a választási kampány nem ezeknek a világa.

Igazából az egész alagútsztoriban az ütött szöget a fejembe, hogy miközben Stummert egy titkosított irat kibeszélése miatt jogi szankció érheti, politikailag nagyon is megtérülhet pártja számára az „Orbán titkos magánalagútjává” felhabosított üzenet. Ezek azok a módszerek, amelyek révén a percenként termelődő kormányzati visszaélések némelyikéből időnként jól megérdemelt botrányt lehet csinálni.

Az alagutas sztorinak esélye van arra, hogy később is emlékezzünk majd rá. Ehhez egy képviselőnek le kellett térnie a konvencionális kommunikációs útról, történetesen vállalnia kellett a szabályszegés rizikóját.

Innen nézve Pintér Sándor elbeszélgetésre szóló invitálása politikai kármentésnek tűnik: csak azért sem az az első konkrét kormányzati lépés, hogy Stummert visszahívják a bizottság éléről, hanem az, hogy a miniszter joviálisan felvilágosítja a képviselőt, hogy is van ezzel az alagúttal.

Okosabb húzásnak tűnik ez, mint amit a kormánypropaganda a jelenlegi másik kurrens jobbikos téma, a parizer kapcsán művel.

Jakab Péter pártelnök, egyben miniszterelnök-jelölt posztolta egy héttel ezelőtt, hogy gyerekkori kedvencei körében tölti az estét, úgy mint kifli, parizer, pirosarany. Aki a nyolcvanas években panelben nőtt fel, ismeri ezt a menüt. Különben is, az ellenzéki politikusok a szelfizés mellé jó ideje beemelték repertoárjukba a másik csodafegyvert, a gasztroposztokat. Ennek volt tehát koronás példája Jakab Péter parizere, amit – miért, miért nem – a kormánypropaganda Jakab hiteltelenítésére igyekezett felhasználni, mondván, kétmilliós frakcióvezetői fizetéssel aligha a parizeres sávba esik a társadalmi ranglétrán. A propagandaminisztérium államtitkára ezt megtoldotta azzal, hogy Jakab „nem tud annyi párizsi mögé bújni”, amitől ne látszódna a lepaktálása Gyurcsánnyal. Aztán ennek kapcsán kezdődött egy jó adag prolizás is, amibe beszállt Rákay Philip, Menczer Tamás külügyi államtitkár pedig megírta a parizer monológját.

Mindezzel elérve, hogy Jakab újabb parizeres posztjai valósággal hasítanak a közösségi médiában.

Túl azon, hogy részben a panelprolizásra ráment már egy fideszes választási győzelem, 2002-ben, a parizersztori kezelése újabb kommunikációs minikatasztrófa a kormányoldalon. Ahogy valamiért a propagandaminiszter nem érzékelte, hogy egy válság kellős közepén nem kellene új családjának milliárdos földvásárlási szerződést aláírnia, úgy a parizerügyben sem fogta fel a kormány, hogy ő maga csinál reklámot a Jobbik elnökének.

Ha az alagútból és a parizerből juthatunk valamilyen közös tanulságra, az valahogy úgy hangzik: a kormányzati kommunikáció nem is olyan ritka megrendüléseit a konvenciókat átlépő, személyes kockázatot vállaló ellenzéki magatartás, és – mondjuk így – valamiféle tényalapú demagógia írhatja felül. Amely képes harsányabban, hatásosabban kifejezni a kormánykritikát, mint eddig.

Kampányra készülve ezek talán nem is haszontalan következtetések.

Lakner Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Jakab Péter jegyzet Jobbik Lakner Zoltán Pintér Sándor Puskás Aréna Stummer János vélemény
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés