Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Mihálik Edvin a Témában: Ha nem adjuk föl, akkor meghátrálhat a hatalom a Szegedi Tudományegyetem ügyében
Szegeden 2021. február 25. 10:50 Forrás: Szeged Televízió

Mihálik Edvin a Témában: Ha nem adjuk föl, akkor meghátrálhat a hatalom a Szegedi Tudományegyetem ügyében

A Momentum szegedi elnöke szerint lehet, hogy Orbán Viktor 133 bólogató embere mindent megszavaz a parlamentben, amit a miniszterelnök kitalál, de Szeged szabad város, itt az embereknek van véleménye.

Hirdetés

„Ez nem azt jelenti, hogy most ezzel megszavazzuk, hanem arról fogunk szavazni, hogy ezt a változatot fogjuk” – talán ez volt a szenátusi szavazás kulcsmondata. Ugyanis Rovó László rektor ezen megjegyzése arra utalt, az utána következő szavazás nem a modellváltásról dönt, csupán arról, hogy az előterjesztések melyik változatáról szavazzanak. Ilyen sűrűn előfordul bármilyen közgyűlésben, ahol módosító javaslat érkezik egy előterjesztéshez. Módosító itt is volt.

Mihálik Edvin a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában elmondta: január 17-én írtak levelet az oktatási ombudmannak a Szegedi Tudományegyetem szenátusi ülésének nyilvánosságát követelve, mert a nem szenátusi tagok közül korábban mindössze 20 fő követhette az ülést. Választ nem kaptak, de annyit elértek, hogy a január 29-i, sorsdöntő ülést már 3000-en követhették. Az egyetem tehát megoldotta a technikai hiányosságokat.

„Háromezer egyetemi polgár láthatta azt az egészen botrányos szenátusi ülést, ahol szerintünk ezt az egészen rossz döntést meghozták”

– tette hozzá Mihálik.

Szajbély Mihály leveléről, amiben a professzor több kifogást is tett a szenátusi ülés kapcsán, a Momentum elnöke azt mondta: felháborító, hogy Szajbély Mihálynak nem küldték el az Innovációs és Technológiai Minisztérium válaszát. Még akkor is, ha Rovó Lászlónak írta a levelet a professzor, és ebben azt kérte, továbbítsa az észrevételeit a fenntartó minisztériumhoz.

Szajbély Mihály a többi közt ezt írta a rektornak:

„A válasz szövegét nem ismerem, annak tartalmáról Rektor úr informált 2021. február 18-án kelt levelében. Nem kétlem, hogy az összefoglalás pontos, mégis kérem Rektor urat, a minisztérium átiratát egészében is juttassa el nekem.”

Mihálik Edvin közérdekű adatigényléssel élt, azt várja a minisztériumtól és a Szegedi Tudományegyetemtől, hogy küldjék el nekik is a válaszlevelet.

A Momentum helyi elnöke úgy látja, nem legitim a szenátusi döntés, szerinte Szajbély Mihálynak igaza van, amikor kifogásolja

  • a határozati javaslat kialakítása során tapasztalt anomáliákat;
  • azt, hogy a határozat szavazásra bocsátása előtt nem kaptam szót, noha hozzászólási szándékomat időben és egyértelműen jeleztem, a szenátus ügyrendje szerint pedig a szót rektor úr nem tagadhatta volna meg;
  • azt, hogy a szavazás elindításakor nem volt egyértelmű, hogy a Szenátus pontosan miről szavaz;
  • a rektor agresszív és fenyegető kommunikációját.

Mihálik azt is elmondta: óriási dolog volt, hogy az egyetemi polgárok és a szegediek szembeszálltak a hatalommal. Szeretné, ha a parlament nem hozna döntést a modellváltásról, mert a lakosság is ellenzi a modellváltást kétharmados arányban.

A Momentum elnöke szerint megéri küzdeni azért is, mert ha lenne egy új szenátusi szavazás, akkor nem menne át a modellváltás. Megemlítette még Nagy Blankát, aki közigazgatási pert indított a Fővárosi Törvényszéken a szegedi szenátusi ülés miatt.

Mihálik Edvint a Szeged Televízió hírigazgatója, Balogh Judit kérdezte:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: alapítványi egyetem alapítványi működés bíróság feljelentés hírháttér műsor Mihálik Edvin modellváltás Momentum Nagy Blanka Rovó László Szajbély Mihály Szeged Televízió Szegedi Tudományegyetem szenátusi ülés Téma
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés